Nell Quinten gaat de gezichten van de kleuters missen. FOTO JESSICA ROVERS
Nell Quinten gaat de gezichten van de kleuters missen. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Ik ga die gezichtjes ontzettend missen'

OUDELANDE - Juf Nell Quinten heeft vorige week woensdag afscheid genomen van haar kinderen in Omnis kindcentrum De Schakel in Oudelande. Na 46 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, waarvan het langst in ‘s-Gravenpolder en de laatste drie jaar in Driewegen, Heinkenszand en Oudelande, vond ze het mooi geweest. ‘s Ochtends werd Nell aan de rand van het dorp opgewacht door alle kinderen en leerkrachten van De Schakel.

DOOR JESSICA ROVERS

Ze werd feestelijk onthaald met een lied en vervolgens met paard en wagen naar school gereden. Op school waren er de hele dag feestelijke activiteiten en aan het einde van de middag vond nog een afscheidsreceptie plaats in het dorpshuis van Oudelande. Juf Nell was blij verrast. “De kinderen hadden het geheim weten te bewaren. Ik vind het geweldig leuk dat de kinderen en leerkrachten mij zo'n onvergetelijke afsluiting van mijn loopbaan hebben bezorgd.”

Digitaal

Juf Nell koos ooit bewust voor het kleuteronderwijs. Vanaf haar jongste jaren wilde ze al kleuterjuf worden en altijd dicht bij de juf zitten. “Ik houd van kinderen, maar mijn hart lag altijd bij de allerjongsten van de basisschool. Ze zijn zo gretig en onbevangen en elke dag zijn ze benieuwd wat de juf hen heeft te bieden.” Volgens Nell is er in de afgelopen vier decennia veel veranderd in het basisonderwijs. “Het gebruik van digitale middelen is nu veel belangrijker. Ik merk dat kinderen wel eens overprikkeld raken door alles wat ze moeten kunnen. Dat hoort bij de huidige maatschappij. Bij Omnis proberen we hierin altijd een balans te vinden. Kinderen zullen altijd kinderen blijven en hebben zeker rust en structuur nodig in een tijd waarin hoge eisen worden gesteld. Het spelen en daardoor spelend leren blijft voor de kleuterfase het belangrijkste. Door het spelelement komt een kleuter gemakkelijker tot leren.”

Collega's

Over het antwoord op de vraag wat Nell het meeste gaat missen, hoeft ze niet lang na te denken. “Mijn collega’s ga ik missen, maar de kinderen het allermeest. Daar doe je het toch allemaal voor. Elke ochtend die vragende gezichtjes ... Wat gaan we doen?”

Lastig

Ze heeft het gevoel het mooi af te kunnen sluiten. Nell is nog vitaal, maar ze wil het voor zijn dat het op een gegeven moment te lastig wordt om met alles bij te blijven. Ze heeft honderden kleuters zo goed mogelijk gevolgd in hun ontwikkeling en uitgedaagd voor de volgende stap. “Ik heb altijd geprobeerd een lieve juf te zijn, bij wie kinderen zich veilig en vertrouwd voelden. Vooral bij de jonge kinderen is de basis belangrijk.” Ze hoopt dat de vele kinderen haar zo herinneren.[l]