Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

'De natuur naar de mensen brengen'

GOES – De gemeente Goes wil met inwoners en betrokken organisaties groene plekken maken, waar de natuur centraal staat. In dat kader heeft wethouder André van der Reest zaterdag een nieuw insectenhotel in Park de Mirakel aan de Oranjeweg geopend. Hij deed het met kinderen van scouting Hertog van Beieren-Sahara, die ook hadden geholpen met de inrichting van het hotel.

DOOR JESSICA ROVERS

Naast de scouting werkte het Milieu Educatie Centrum De Bevelanden mee aan het opknappen van het oude insectenhotel. Het dak is vernieuwd, er liggen nieuwe blokken hout in met gaten voor wilde bijen en er is een overwinterkastje voor vlinders gemaakt. Ook liggen er dakpannen, stenen en dennenappels in voor spinnen en pissebedden.

Wild

De gemeente Goes heeft voor het hotel een veld ingezaaid met een mengsel van wilde bloemen voor bijen en vlinders. Daarnaast is er nog een kleine wal aangelegd om de wind wat tegen te houden. “Het is mooi dat jong en oud op deze manier samenwerken aan een mooie, groene en duurzame gemeente”, zei wethouder André van der Reest. Het opknappen was een gezamenlijk initiatief van de gemeente en het MEC. “We streven er naar om zo veel mogelijk biodiversiteit in de bebouwde omgeving te creëren. Dat doen we met verschillende partners. Dit sluit prima aan bij wat het MEC doet. Het hotel staat er al zo'n vijf jaar, maar was hard toe aan een update. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en onderhevig aan slijtage. Bovendien willen we een hotel dat niet alleen geschikt is voor bijen, maar ook voor anderen insecten en dieren. Daarom zijn er nu allerlei andere elementen aan toegevoegd.”

Zones

Volgens Van der Reest is het inrichten van groene zones een belangrijk aspect van het gemeentelijk beleid op het gebied van ruimtelijke ordening. “De Goese Schans heeft zo'n zone. Door het creëren van een mooi, natuurlijk element proberen we planten en dieren die zijn verdwenen terug te krijgen. In Goes-Zuid hebben we dit ook gedaan. Het mooiste is om dit met elkaar te doen, zoals bijvoorbeeld met scholen of de scouting. Kinderen groeien er op deze manier mee op en leren het belang van natuur inzien. Bovendien is het een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. We hebben het idee om op meer plekken groene zones in te richten, zodat er uiteindelijk een natuurlijk lint ontstaat van biodiversiteit. We willen de natuur terugbrengen naar de mensen.”[l]