Cobie van der Velden geniet van de filmpjes op de VR-bril. Achter haar staat vrijwilliger Wim van Dongen. FOTO EUGÈNE DE KOK
Cobie van der Velden geniet van de filmpjes op de VR-bril. Achter haar staat vrijwilliger Wim van Dongen. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Picasa

'Op haar stoel zoefde ze door de kamer'

HEINKENSZAND - Ze is maar wat blij dat vrijwilliger Wim van Dongen één keer per week langskomt met een virtual reality-bril.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De 82-jarige Cobie van der Velden, die woont in zorgcentrum Dijkstede in Heinkenszand, geniet van de filmpjes die hij op de bril zet. “Ik zou het alle bewoners aanraden. Ik heb het al een paar keer gezegd tijdens het koffieuurtje. Ik vind het heerlijk.”

Van der Velden heeft bijvoorbeeld een filmpje over Singapore gezien, de stadstaat in Azië waar haar zoon woont. “Het is alsof je door de straten loopt. Alle gebouwen die ik heb gezien toen ik er op vakantie was, zag ik ook op het filmpje. Het lijkt heel echt.” Wim van Dongen lacht. “Op haar stoel zoefde ze door de kamer, alsof ze daar was en liep.”

Van der Velden heeft ook al filmpjes gezien over het leven in de jungle en van Rotterdam. “En ik wil graag nog een keer iets zien van de dierentuin.”

Genieten

De gemeente Borsele is één van de eerste gemeenten die experimenteert met een VR-bril in de zorg. Ze gebruikt deze om mensen die niet of moeilijk buiten komen toch te laten genieten van mooie dingen. Vrijwilligers gaan langs bij de ouderen. “Als ze zo’n filmpje hebben gezien ontstaan er vaak leuke gesprekken”, zegt Van Dongen.

Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele vindt dat het een toegevoegde waarde heeft. “Je hebt het door zo’n filmpje al snel over andere dingen dan het gebruikelijke. Dat soort gesprekken zijn belangrijk. Zorgmedewerkers hebben daar helaas minder tijd voor. Dit is een voorbeeld van hoe je nieuwe technieken kunt inzetten in de praktijk.”

Marloes Henderikx van Zorgplezier ondersteunt de proef. Ze hoopt dat meer gemeenten een proef met de VR-brillen willen doen. “Het is eenvoudig en praktisch en je kunt ze breed inzetten.” In de gemeente Borsele komt er na de zomervakantie een evaluatie van de proef.[l]