De opzichter en uitvoerder mochten abseilend van het gebouw komen. FOTO EUGÈNE DE KOK
De opzichter en uitvoerder mochten abseilend van het gebouw komen. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Woon- en winkelcomplex meerwaarde voor de stad'

GOES - De eerste fase van het bouwproject Westerschans heeft zijn hoogste punt bereikt. Directeur Maarten Sas van RWS partner in wonen, wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes en tientallen anderen hebben dat vorige week woensdag op de bouwplaats aan de Westhavendijk gevierd. “Een hotel is nog steeds een serieuze optie”, zei Sas daar.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Voor de uitvoerder en opzichter waren hoofdrollen weggelegd tijdens het feestje. Zij kwamen onder luid applaus abseilend van het gebouw met een symbolisch onderdeel voor het ijsbuffersysteem. Tussen het gebouw en het kruispunt ligt een bak van twaalf bij vier meter, die er straks voor moet zorgen dat de 83 sociale huurappartementen worden verwarmd en gekoeld. “Volgend jaar rond deze tijd is deze bak gevuld met ijs”, zei Maarten Sas van RWS.

Koelen

Het systeem is volgens Bart Nuy van leverancier Solareis gebaseerd op ‘simpele natuurkunde’. Als het water in de winter verandert in ijs komt er veel warmte vrij. Dat gebruikt het systeem om de huizen te verwarmen. In de zomer kan de bak alle ruimten koelen. Het slaat de energie dan bovendien op voor de wintermaanden. Een zonneluchtcollector op het dak kan het ijs ontdooien of water opwarmen. “Het grote voordeel van dit systeem is dat je geen littekens in de aarde achterlaat, iets wat je wel doet als je diep gaat boren, zoals ze voor sommige pompen doen”, aldus Nuy. “Je weet niet welke gevolgen dat kan hebben. Hiermee heb je alles zelf in de hand.”

Nuy zei dat de verkoop van ijsbuffers een vlucht heeft genomen. “De afgelopen jaren verkochten we er elk jaar één of twee. Nu zitten we al op zeven.” RWS experimenteerde jaren geleden al met het systeem in Goes-West. “De problemen die we daar hadden, kwamen vooral door de schaal en zijn inmiddels verholpen”, aldus Sas. “Dit systeem zie je steeds meer in binnen- en buitenland. Het heeft zich bewezen.”

Opgave

De directeur keek ook terug naar de lange geschiedenis van het project Westerschans. Het begon meer dan een decennium geleden als Goese Schans en kende in de economische crisis moeilijke tijden. “In dit gebied lag een opgave en dat was geen makkelijke”, vatte Sas het samen. Hij zei blij te zijn met het voorlopige resultaat. “Ik word vaak aangesproken door mensen die het mooi vinden. Het is groot, maar het staat niet verkeerd. Het is een meerwaarde voor de stad. De locatie is prachtig. Ik verwacht dat veel mensen hier een appartement willen hebben.”

Hotel

De woningcorporatie is nog niet klaar. Naast de 83 huurwoningen, een Albert Heijn en delicatessenzaak Floor Foods, die nu worden gebouwd, volgt een tweede fase met koopappartementen en nog eens drie winkels. “Een hotel is ook nog een serieuze optie”, zei Sas, die aangaf over twee weken weer een gesprek daarover te hebben met de eigenaar van Fitland.

De eerste fase wordt in maart opgeleverd. De winkels gaan waarschijnlijk dit najaar open. De oplevering van de tweede fase staat gepland voor eind 2020. Wanneer het hotel er eventueel zou moeten staan is nog niet bekend.[l]