Een beeld van één van de starts dit jaar. FOTO ANUSJKA MARTENS
Een beeld van één van de starts dit jaar. FOTO ANUSJKA MARTENS Foto: Anusjka Martens Objectivo Fotografie

Jubileum Deltaweekend in Roompot Marina

KORTGENE - Het Deltaweekend organiseert haar 50e editie vanuit Roompot Marina in Kamperland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat heeft Willem Johannesma, voorzitter van de organiserende stichting, vorige week bekend gemaakt. De 49e aflevering werd vorig weekend gevaren, net als de laatste jaren vanuit de haven in Colijnsplaat.

Het jubileumweekend vindt plaats van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni. Roompot Vakanties zegt blij te zijn dat de race naar de haven in Kamperland komt. De organisatie verhuist omdat ze vanaf volgend jaar ook jeugdzeilers in kleine boten mee wil laten varen. Het weekend bestaat nu vooral uit wedstrijden voor kajuitjachten. De havens in Colijnsplaat en Zierikzee, ook een vertrouwde basis voor het Deltaweekend, zijn niet geschikt als thuishaven voor wedstrijden met twee disciplines. “De faciliteiten van Roompot Marina en het nabijgelegen vaarwater zijn daarvoor erg geschikt. Door de nieuwe koers komt het jeugdzeilen nog beter aan bod”, aldus Johannesma.

Tijdens de 50e editie is er ook aandacht voor het verleden. Zo keert de roemruchte Veronicarace terug. De wedstrijd op de Noordzee was tot enkele jaren geleden een vast onderdeel op het programma van het zeilevenement. De Veronicarace is vernoemd naar het schip van de voormalige piratenzender dat jaren als keerboei fungeerde voor de deelnemers. De wedstrijd vindt zaterdag 13 juni plaats, in het weekend voor de jubileumeditie.[l]