Ook kinderen dachten mee over de toekomst en stuurden veel tekeningen in. FOTO GEMEENTE KAPELLE
Ook kinderen dachten mee over de toekomst en stuurden veel tekeningen in. FOTO GEMEENTE KAPELLE Foto: Gemeente Kapelle

Kapelle geeft met kompas richting aan toekomst

KAPELLE - Ook de gemeente Kapelle heeft geen glazen bol waarmee ze de toekomst kan voorspellen, maar ze weet wel welke kant ze op wil. In haar toekomstvisie heeft ze zes ambities benoemd, die richting moeten geven aan het beleid van de komende jaren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle zegt ‘dankbaar en trots’ te zijn. Er is maanden gewerkt aan het document. Er is over gesproken en nagedacht door bestuurders, raadsleden, ambtenaren, ondernemers en inwoners, zowel oud als jong, getuige de tekeningen van basisschoolkinderen in de toekomstvisie. “We zijn een doe-gemeente, maar moeten ook nadenken over zaken op de lange termijn. Onderwerpen zoals het klimaat, duurzaamheid, hoe je omgaat met de ruimtelijke ordening en nog veel andere dingen vragen om zo’n visie”, zegt Hieltjes. “Het is geen blauwdruk voor de toekomst, maar wel een kompas dat richting geeft.”

Villawijk

Het is opgedeeld in zes ambities. In de eerste staat dat er woningen voor iedereen moeten zijn. “We willen geen villawijk van Goes worden en alle doelgroepen bedienen. Bij inwoners zijn er bijvoorbeeld zorgen over het aantal sociale huurwoningen. We weten dat we een uitdaging hebben op het vlak van woningen voor jongeren en ouderen.”

Ondernemers moeten in Kapelle ook in de toekomst volop de ruimte krijgen, maar ze moeten wel bijdragen aan het woongenot. Dat is de tweede ambitie. Fruittelers zijn een voorbeeld van dat soort ondernemers, zegt Hieltjes. De derde ambitie gaat over het toerisme in Wemeldinge. Waar kustplaatsen in de gemeente Veere soms dreigen te bezwijken onder het aantal recreanten en inwoners ze liever zien gaan dan komen, zet Wemeldinge de deuren nog wagenwijd open. “In het dorp is veel draagvlak voor toerisme. Grote wellness-hotels zul je er niet zien verschijnen, maar voor kleinschalig toerisme is voldoende ruimte. Wellicht kunnen we ook een tweede entreepunt maken, zoals de duikbril aan de rand van de Oosterschelde.” De gemeente wil de komende jaren ruimte bieden aan ondernemers en voorzieningen die voor meer mensen zorgen. Kapelle komt dit jaar met een masterplan voor Wemeldinge.

Energiebronnen

De vierde ambitie gaat over een duurzaam Kapelle. De gemeente wil op zoek naar nieuwe energiebronnen en ruim baan geven aan inwoners en ondernemers die duurzame plannen hebben. Kapelle maakt een plan om op termijn CO2-neutraal te worden. “Maar het mag niet ten koste gaan van het woongenot.”

Als het over de leefbaarheid gaat, wil Kapelle alle basisvoorzieningen behouden. Er moeten voldoende winkels zijn, een aantal zorgvoorzieningen en meerdere basisscholen. “Wat er is, willen we sowieso in stand houden. Maar het moet ook niet erg zijn om voor sommige zaken een eindje te rijden”, aldus Hieltjes.

Zelfstandig

De laatste ambitie gaat over de gemeente zelf. Kapelle wil zelfstandig blijven, maar weet dat dat alleen kan door samen te werken. Niet alleen met andere gemeenten op de Bevelanden, maar ook met inwoners en ondernemers. “Als je de kwaliteit van leven wilt behouden in Kapelle ben je ook afhankelijk van je buurgemeenten. Je moet niet alles zelf willen doen.”[l]