Roep om technisch personeel wordt alleen maar groter

GOES - Zeeland heeft momenteel veel moeilijk vervulbare vacatures voor technische beroepen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat zegt het UWV in haar vorige week verschenen nieuwsflits over de arbeidsmarkt. 64 procent van de technische vacatures zijn volgens de uitkeringsinstantie moeilijk te vervullen. Alleen voor ICT-banen ligt dit percentage nog hoger in Zeeland. “Reden is dat er enerzijds te weinig sollicitanten zijn en anderzijds dat de vakkennis bij sollicitanten vaak ontbreekt”, zegt het UWV.

Hulpkracht

Aan het einde van het eerste kwartaal stonden er in de provincie 2800 vacatures open voor technische beroepen. In dezelfde periode in 2016 waren dat er 1800. Machinemonteurs worden het meeste gevraagd. Ook liggen de banen voor het oprapen als hulpkracht in de bouw en industrie en zijn bedrijven naarstig op zoek naar elektriciens en elektronicamonteurs. Veel werkgevers maken momenteel gebruik van uitzendbureaus om de gaten op te vullen en leiden hun personeel zelf op.

De noodkreet om technici komt na een maand waarin het aantal ww-uitkeringen opnieuw is gedaald.

Uitkeringen

In juni nam het aantal ww-uitkeringen af met 6 procent. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar gaat het om een daling van 22 procent. Eind juni waren er 4200 lopende uitkeringen in Zeeland.[l]