KAPELLE - Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle staat in het landelijke museumregister.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het register is een lijst met Nederlandse musea die aan een aantal strenge kwaliteitscriteria voldoen. Het Kapelse museum staat tussen bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum, het Rijksmuseum en het Zeeuws Museum in Middelburg.

Andries Looijen van het museumbestuur is blij met de erkenning. “Het heeft heel wat voeten in aarde gehad”, zegt hij. “Zo moet je onder meer de collectie beschrijven volgens algemene richtlijnen, moet de klimaatbeheersing op orde zijn en er moet sprake zijn van goed bestuur, ook op financieel gebied.” Een team van vrijwilligers heeft zich de afgelopen maanden op deze taken gestort. “Met dit als prachtig resultaat”, zegt Looijen.

Verhuizing

Naast de deur van het museum hangt sinds vorige week een bordje met ‘geregistreerd museum’.

Museum Vitality laat sinds 2012 het verhaal zien van Kapelle in de oorlogsjaren. De situatie van de inwoners komt aan bod, maar er is vooral aandacht voor het verhaal van de Franse militairen. Het museum wil verhuizen naar een nieuw gebouw op de Franse militaire begraafplaats. Sinds het begin in 2012 is Vitality aan de Vroonlandseweg te vinden. Dat gebouw is te klein voor de collectie en het aantal bezoekers. Meer: www.memorial4045kapelle.nl.[l]