Zeeland is een gastvrije provincie voor fietsers. FOTO JAN KOOREN
Zeeland is een gastvrije provincie voor fietsers. FOTO JAN KOOREN Foto:

Zeeland krijgt opnieuw vijf sterren als fietsprovincie

GOES - Zeeland is opnieuw uitgeroepen tot vijf-sterren-fietsprovincie. Het is slechts één van de twee provincies die de hoogste waardering heeft gekregen van het landelijk fietsplatform. Friesland is de andere.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In 2017 kreeg Zeeland voor het eerst vijf sterren in de kwaliteitsmonitor. In de jaren daarvoor moest ze met vier sterren genoegen nemen. Van het totaal aantal haalbare punten van 600 behaalde Zeeland er 570, een score van 95 procent. De hoge waardering heeft Zeeland onder meer te danken aan het goede fietsknooppuntennetwerk, de infrastructuur, de veiligheid, het aantal en soort routeproducten en de promotie.

Ook is er de laatste jaren in samenwerking met de gemeenteN veel geïnvesteerd in rustplaatsen en informatiepanelen. “We zijn een fietsprovincie bij uitstek”, zegt gedeputeerde Dick van der Velde. “Dit predicaat is de kroon op het werk van de Zeeuwse overheden, het Routebureau VVV Zeeland en de vele betrokken vrijwilligers.” Hij vindt het ook een compliment voor zijn voorganger Carla Schönknecht. “Zij heeft zich hiervoor steeds sterk gemaakt.”

Resultaat

Volgens VVV-directeur Erik van den Dobbelsteen is de provincie dankzij het fietsen een bestemming geworden die het jaarrond in trek is. “Dit resultaat is dus van belang voor de vrijetijdseconomie”, zegt hij. “Voor buitenlandse toeristen is fietsen, na het strand, de belangrijkste activiteit tijdens een vakantie in Zeeland.”[l]