Lama Jampa Gyatso heeft al eerder een bezoek gebracht aan de Wilgetuun. FOTO MARTY WESTSTRATE
Lama Jampa Gyatso heeft al eerder een bezoek gebracht aan de Wilgetuun. FOTO MARTY WESTSTRATE Foto: Marty Weststrate

Lama Jampa Gyatso is ook 'een hele normale vent'

WOLPHAARTSDIJK - Voor het derde opeenvolgende jaar is Lama Jampa Gyatso in augustus te gast in de Wilgetuun in Wolphaartsdijk. De geestelijk leraar in het Tibetaanse boeddhisme geeft er cursussen en privé consulten. Hij begint de maand met een kopje thee met belangstellenden. Iedereen is donderdag welkom in de tuin aan de Perponcherpolderweg in Wolphaartsdijk.

DOOR EUGÈNE DE KOK

En in augustus is de Wilgetuun net op zijn mooist. Alles staat in volle bloei. Op de anderhalve hectare grond in de polders bij Wolphaartsdijk groeien er allerlei soorten (medicinale) kruiden, bloemen, groenten, fruit en er staan enorme wilgen. Tussen het groen vind je een boeddhistisch tempeltje, een meditatieplek voor iedereen en een tent waarin Lama Jampa komende weken de cursussen geeft.

Opleiding

Via een wederzijdse kennis leerde René Muskens een paar jaar geleden de in Spanje geboren, maar in Italië woonachtige Juan Ramon Galvez Marin, alias Lama Jampa Gyatso, kennen. “Toeval bestaat niet, alles is karma, zegge ze”, lacht Muskens. “Het klikte meteen tussen ons. Hij heeft een opleiding genoten bij de belangrijke Tibetaanse meester Kalu Rinpoche, maakt deel uit van een groot boeddhistisch centrum in Italië, is een meester in Qi Gong, Tai Qi en Kung Fu en een Tibetaans geneeskundige. Hij is een begeesterd man met flink wat aanzien in het boeddhisme of de Buddha Dharma, zoals je eigenlijk moet zeggen. Toch is het een hele normale vent, die voor iedereen benaderbaar is en waarmee je ontzettend kunt lachen.”

Op uitnodiging van Muskens en zijn vorig jaar overleden vrouw Maria Vermue bezocht de priester de Wilgetuun een paar jaar geleden voor het eerst. De combinatie van de permacultuur- en kruidentuin beviel Gyatso meteen. “Dat soort dingen vindt hij belangrijk. Het feit dat hij alles hier oké vindt, zegt iets over hoe goed wij het hier blijkbaar doen.”

Ontspannen

Na een aantal gesprekken ontstond het idee om samen te werken. Daaruit ontstond een studiegroep, die met hem de organisatie van de alle activiteiten coördineert. “Augustus is gereserveerd voor cursussen en teachings. Daarna is er maandelijks een follow-up.”

Donderdag begint de maand voor de derde keer, met een kopje thee. “Dat is altijd ontzettend leuk. Het is heel ontspannen, gezellig en je krijgt uitleg over de cursussen tijdens de rest van de maand.” Iedereen die is geïnteresseerd, is welkom en kan komen kijken of er qua cursussen iets tussen zit. “De lama heeft geen enkele zendingsdrang. “Als je wilt, kun je komen. Je hoeft geen monnik te zijn en hebt zelfs geen basiskennis nodig. Hij wil sowieso dat je zelf op zoek gaat naar de waarheid en niet alleen maar achter een meester aanloop.”

Aanmelden

Na het kopje thee beginnen de cursussen. Op 8, 9, 10 en 11 augustus gaat het over de vijf elementen, op 18 en 19 augustus staat self healing centraal, op 24 en 25 augustus draait het om de vier ‘noble truths’ en de maand wordt op 31 augustus en 1 september besloten met een cursus over tantra en het pad der transformatie. De voertaal van de cursussen is Engels, maar de studiegroep helpt met vertalen naar het Nederland. Aanmelden voor de cursussen en consulten kan via sms: 06-38367422.[l]