Een deel van de MKB'ers die ene subsidie hebben ontvangen met Jo-Annes de Bat in hun midden. FOTO EUGÈNE DE KOK
Een deel van de MKB'ers die ene subsidie hebben ontvangen met Jo-Annes de Bat in hun midden. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Met dit geld kun je mooie dingen doen'

's-HEER ARENDSKERKE - Acht bedrijven hebben een subsidie ontvangen voor haalbaarheidsonderzoeken. Het geld komt uit de regeling MIT Zuid, die is bedoeld om innovatieve projecten in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De acht bedrijven krijgen elk 20.000 euro. “Het helpt. Soms sta je net op een kantelpunt en geeft zo’n bedrag het laatste zetje”, zei Kees Mol van Industrie Service Mol in Goes. “Hier kun je goede dingen mee doen.” Mol kreeg het geld voor een onderzoek naar de haalbaarheid van het geautomatiseerd onttrossen van de kiwibes. “Nu zit daar ontzettend veel handwerk in. Vorig jaar waren tientallen mensen betrokken bij de oogst. Als je het automatisch kunt doen scheelt dat in de kosten. En je kunt de machine wellicht ook voor andere zaken gebruiken.”

Glasparel

De overhandiging van de cheques vond plaats bij machinebouwer RMA Techniek in ‘s-Heer Arendskerke. Eigenaar Michel Remijn zei in een korte presentatie dat hij onderzoekt of het mogelijk is om een automatische glasparel-straalinstallatie te maken. Met zo’n installatie kan hij het glasparelen, waarmee lassen op RVS-machines worden beschermd, zelf doen. “Nu besteden we het werk nog uit. Dat is lastig plannen en kost vaak veel tijd. Met onze machines voor de food-industrie automatiseren we voor onze klanten bijna alles, maar bij onszelf is nog steeds sprake van veel handwerk. We denken dat we met technieken, die we al in machines voor onze klanten gebruiken, een glasparelinstallatie voor onszelf kunnen bouwen.”

Logistiek

Andere bedrijven die een subsidie hebben ontvangen zijn Ronik Inspectioneering uit Bruinisse voor het verbeteren van hun drone-inspecties, Murre Technologies uit Krabbendijke voor een onderzoek naar geautomatiseerde logistiek voor zilte aquacultuur, Roem van Yerseke voor een onderzoek naar een grootschalig kweekproces voor platte oesters en het pas zes maanden oude bedrijf Hudson Dynamics van Leonard Huissoon voor een onderzoek naar een universele robotarm. Timesavers International uit Goes kreeg een cheque van 20.000 euro voor een onderzoek naar een ontbraammachine en UC360 uit Goes voor het verder ontwikkelen van real life virtual reality in het onderwijs.[l]