Anita Maas op één van de kamers van De Herberg. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Anita Maas op één van de kamers van De Herberg. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Voormalige koorschool nu kleurrijk hotel

GOES - Aan de ene kant herken je het niet meer terug, aan de andere kant is er weinig veranderd aan De Herberg aan de Singelstraat 7. Anita Maas en Yamina Abdoun van Slot Oostende hebben in het gebouw dat de meeste Goesenaren kennen als de Zeeuwse Koorschool acht hotelkamers en een feestzaal laten maken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De verbouwing die in februari van dit jaar begon was een race tegen de klok, want een paar dagen voordat de eerste gasten arriveerden, werden er nog televisies geïnstalleerd, kamers ingericht en schoongemaakt en tapijten in de gangen gelegd. “We hebben de laatste weken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt, maar het is gelukt”, zegt Anita Maas, die met Yamina Abdoun eigenaar is van het nieuwe hotel naast ‘hun’ Slot Oostende.

Dekenaat

De Herberg werd begin 20e eeuw gebouwd en was jarenlang in gebruik als pastorie en dekenaat-centrum van Zeeland. Daarom logeerden er regelmatig priesters en kapelaans in het pand dat aan de Rooms-katholieke kerk grenst. “We hebben de structuur in tact gelaten. Daarom is dit een hotelkamer met enorme badkamer”, wijst Abdoun naar de grote sanitaire ruimte met ligbad en inloopdouche achter de sierlijke tussendeuren. “Hier sliep vroeger waarschijnlijk de belangrijkste geestelijke, want het is de mooiste en grootste ruimte.” De kamer aan de voorzijde van het pand, met kenmerkende erker, is nu de bruidssuite. Het is één van de vier kamers op de eerste verdieping. Met de hoge, witte plafonds met allerlei ornamenten verschillen deze met de vier kamers op de tweede verdieping. Daar sliep vroeger het dienstpersoneel. Hier springen de houten balkenplafonds in het oog.

Net als in Slot Oostende hebben Abdoun en Maas veel aandacht besteed aan de inrichting. Alle kamers hebben een eigen karakter, maar opvallende kleuren en behangsoorten, in het oog springende accessoires en originele details zie je overal. “Er is geen concept. We zijn redelijk eigenwijs en doen alles zelf, vooral op gevoel”, vertelt Maas. Volgens haar is er veel belangstelling voor de hotelkamers en feestzaal op de begane grond, die al langer in gebruik is. “Een aantal dingen waar wij ons aan storen in hotels zie je hier niet terug. Zo heeft elke kamer meer dan voldoende stopcontacten en zijn de televisies groot van formaat.” Hoewel het om een monument gaat is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo is het op en top geïsoleerd, zitten er overal HR-plus-ramen in en worden de kamers verwarmd met een warmtepomp. Het zorgde voor de nodige hoofdbrekens. “We hebben weinig tekeningen laten maken”, zegt Abdoun. “Uit ervaring weten we dat je onderweg van alles tegenkomt en dat je nooit precies kunt zeggen hoe het moet worden. Ook nu was het weer volop improviseren.”[l]