Jeroen Struijs naast zijn enorme bouwwerk. FOTO JEROEN STRUIJS
Jeroen Struijs naast zijn enorme bouwwerk. FOTO JEROEN STRUIJS Foto: Archieffoto

'Stadhuis staat al lang op verlanglijstje'

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het was een langgekoesterde wens van Jeroen Struijs om het laatgotische stadhuis na te bouwen en niet alleen omdat zijn oma in de Lange Delft is geboren. “Wij gingen vroeger vaak op vakantie naar Zeeland. Toen vond ik het al het mooiste gebouw van Nederland. Het staat dan ook al lang op mijn verlanglijstje”, legt hij uit. Struijs heeft eerder het stadhuis van Gouda nagebouwd en kwam vorig jaar met het stadhuis van Veere in Lego naar Zeeland. “Dat kun je zien als een vingeroefening voor deze klus. Met zijn hoekjes en gaatjes, pinakels en andere versieringen is het moeilijk na te bouwen.”

Schaal

Struijs is begonnen met de toren in het midden. Toen hij deze eenmaal had gebouwd, wist hij wat de schaal van het bouwwerk zou worden. Voor het vervolg maakte hij gebruik van originele bouwtekeningen. Hij heeft deze nauwkeurig gevolgd en slechts enkele concessies moeten doen. Zo is de linkervleugel boven de Vleeshal in werkelijkheid iets hoger en ontbreekt de trappentoren aan de achterzijde. “Het was niet na te maken. Het is jammer, maar het zijn concessies waarmee ik kan leven”, lacht Struijs. Hij heeft zo’n honderd uur gestoken in de bouw. “Dat is aan de snelle kant. Door alle eerdere bouwwerken heb ik aardig wat ervaring. Ik weet hoe ik het moet aanpakken.”

Steward

Voor Struijs, die in het dagelijks leven steward is bij de KLM, is het namaken van beroemde monumenten een leuke hobby. Hij vraagt niks voor het tentoonstellen van zijn bouwwerken. “Ik maak het eerst en bioed het daarna gratis aan. Meestal happen de mensen snel toe.”

Onderdelen

Dit keer was het de Drvkkery die snel reageerde. De boekenzaak aan de Markt heeft er een tafel in de winkel voor beschikbaar gesteld. Daaromheen is Lego te koop. Struijs, die het stadhuis in elf onderdelen vervoerd van Reeuwijk naar Middelburg, bouwt het woensdag op locatie op. Het is vervolgens tot oktober te zien.[l]