De ansichtkaart van Eduard Joseph Cammelbeeck. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De ansichtkaart van Eduard Joseph Cammelbeeck. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Ansichtkaart

De serie Hollandsche Costumes

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Deze keer een ansichtkaart uit de serie Hollandsche Costumes van uitgever Eduard Joseph Cammelbeeck uit Rotterdam. Deze kaart ontving het archief van kleinzoon Rob Cammelbeeck. Wie zijn de personen? Zou deze kaart voor een speciale gelegenheid zijn uitgegeven? En uit welk jaar is hij? En zou hij een speciale bedoeling hebben met ‘uit Zeeland’?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Jolanda Paul.

De vorige foto was van restaurant Nieuw Goes. Piet van Dijke, Jacqueline Baijens en Jolanda Paul herkennen het vroegere Hotel Ockenburgh in Goes in, nu Konya Sushi. Peter Frijhoff denkt dat het een restaurant was dat vroeger in Goes op de hoek van de Wijngaardstraat tegenover de Zusterstraat stond. Hans de Vos is verder in de geschiedenis gedoken. “Nieuw Goes is in 1924 opgericht door J.H. Jacobs uit Kloetinge. Maar ook reeds vóór 1924 was er ter plaatse een bedrijf gevestigd, namelijk een boerenbedrijf. In 1783 vestigde een aanzienlijke boer uit Kruiningen, genaamd Marinus Zandee zich aan De Voorstad op een boerderij met de naam 'De Groote Boomgaard'. Dit bedrijf bleef in de familie Zandee tot 1864, één jaar nadat de spoorweg van Bergen Op Zoom naar Vlissingen was aangelegd. Door de spoorweg en de naastgelegen rijksweg werd de hofstede gescheiden van de landerijen, en kwam deze te liggen op de bovengenoemde hoek. De nieuwe eigenaren, A. Kakebeke en diens schoonzoon P.R. Claus, noemden de hofstede Het Overhof."[l]