Het Marconigebied kan wel een oppepper gebruiken, vindt de gemeente. FOTO COBY WEIJERS
Het Marconigebied kan wel een oppepper gebruiken, vindt de gemeente. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Groot onderzoek voor metamorfose Marconigebied

GOES - De gemeente Goes wil het Marconigebied in Goes ingrijpend op de schop nemen. “Dat gaat de komende jaren miljoenen kosten”, vertelt de Goese wethouder Loes Meeuwisse. Om tot een gedragen plan te komen voor de metamorfose - onder meer op het gebied van uitstraling, verkeersveiligheid en duurzaamheid - wil het college van burgemeester en wethouders 300.000 euro uittrekken voor onderzoek. Hierbij wil ze inwoners, ondernemers en winkelend publiek intensief betrekken.

DOOR BRITTA JANSSEN


“Het Marconigebied kan in zijn huidige staat voor zowel de ondernemers als bezoekers wel een kwaliteitsimpuls gebruiken”, stelt wethouder Meeuwisse.


Verkeer
Zo vindt de wethouder het belangrijk dat de verkeerssituatie verbetert. “Een goede en veilige ontsluiting is noodzakelijk voor het doorgaande verkeer en het bestemmingsverkeer. Het liefst maken we de Edisonstraat de doorgaande route, met tweerichtingsverkeer. De Marconistraat krijgt dan meer de uitstraling van een woonboulevard. Bij de nieuwe rotonde voor het gemeentehuis is al rekening gehouden met een goede aansluiting op het Marconigebied.”


Najaar
Bij het opstellen van de visie wil Goes intensiever dan ooit de belanghebbenden betrekken. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor drie ton te reserveren voor een onderzoek met participatietraject, waarbij inwoners en ondernemers, maar bijvoorbeeld ook het winkelend publiek betrokken. Zij kunnen meedenken via onder meer rondetafelgesprekken, panels, online polls en publieke peilingen. “We willen in het najaar veel doen, zodat we de visie dit voorjaar kunnen opstellen.”

'Wens om melkfabriek
te behouden'

Het budget is volgens b&w verder nodig voor onder meer de planologische uitwerking en juridische ondersteuning. Lopende projecten, zoals de plannen van supermarkt Lidl en winkelvastgoedontwikkelaar Goslow om zich te vestigen in respectievelijk Marconistraat 11 en 18, past de gemeente in de toekomstvisie in. "Met de overname van de Agrimarkt is het niet realistisch dat supermarkt Jumbo haar pand aan de Marconistraat nog uitbreidt."

Thema's
Goes wil de verschillende groepen gebruikers van het gebied per thema laten meedenken over de toekomstige invulling ervan. Deze vier thema's zijn: een aantrekkelijke uitstraling voor ondernemers en bezoekers, bereikbaar (inclusief parkeren) en verkeersveilig voor gebruikers, een passend en toekomstbestendig winkelaanbod met ruimte om te ondernemen en een klimaatadaptieve omgeving. Zo is voor de klimaatbestendigheid goede afvloeiing van het regenwater belangrijk. Voor de duurzaamheid zijn acht laadpalen voor elektrische auto's en duurzame energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen op een overkapping boven parkeerplaatsen uitgangspunten. 'Door waar mogelijk groen te planten in de openbare ruimte en op gevels en daken verminderen we het hitteprobleem', staat in het participatieplan voor de visie.
Een duidelijke in- en uitgang van het winkelgebied komt de uitstraling ten goede, is in het plan te lezen. 'De wens is om de melkfabriek te behouden.' Voor een goede verkeersafwikkeling is een veilige fietsroute door het gebied een speerpunt. Daarnaast moeten Goes-West en het Hollandiaplein goed bereikbaar blijven. Een weg tussen de nieuwe rotonde Kompasplein voor het gemeentehuis en de rotonde Voltaplein aan het einde van het Marconigebied ontmoedigt doorgaand verkeer in het winkelgebied. 'Er moeten tachtig tot honderd parkeerplaatsen voor bezoekers en vergunninghouders komen en voldoende parkeerplaatsen voor het aantal winkels.'

Gemeenteraad
De gemeenteraad buigt zich begin september over het plan.[l]