Dit is een foto uit 1963 of 1964. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Dit is een foto uit 1963 of 1964. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Fruitcorso

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

Tot eind jaren zestig was er in Goes het jaarlijkse Fruitcorso. Deze foto van een praalwagen uit 1963 of 1964 ontving het Gemeentearchief Goes van de familie Bouman-Zuyddijk. Aan de omgeving te zien moet het een locatie zijn die destijds in Goes bekend was. Maar waar staat die praalwagen precies? Welke herinneringen heb je aan het Fruitcorso? Wie kent de personen op de foto?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen wordt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring gepubliceerd. Ook daar kunt u reageren. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een waardebon en exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Jankees Goud.

Vorige foto
De vorige foto was een ansichtkaart met klederdracht met onder meer koningin-moeder Emma, koningin Wilhelmina, haar echtgenoot prins Hendrik en hun dochter prinses Juliana. Maar die klederdracht? Ad Beenhakker schrijft dat het de Axelse dracht is. Hij schat de kaart van omstreeks 1920. De uitgave ervan zou verband kunnen houden met de aanspraken die Belgiƫ claimde op Zeeuws-Vlaanderen. Jankees Goud noemt ook de Axelse dracht en schat die rond 1890. Volgens hem is het de 'daagse dracht' en hebben de meisjes 'drolschorten'. Deze werden volgens hem pijnlijk netjes in blokjes gevouwen. Hoe langer ze in de kast lagen, hoe scherper de vouwen. En hoe meer schorten, hoe rijker je was. Dus aan de scherpte van de vouwen kon je de rijkdom aflezen. Prinses Juliana is in 1909 geboren, zodat de kaart inderdaad wel eens van 1920 kan zijn. Blijkbaar heeft het koninklijk huis iets met Axel, want Jacqueline Baijens stuurde nog een kaart van een 13-jarige prinses Juliana waarop ze in 1922 in Axelse dracht is gefotografeerd.[l]