De schoonmakers in actie op Neeltje Jans. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS
De schoonmakers in actie op Neeltje Jans. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

2568 vrijwilligers ruimen 10.991 kilo afval op aan Noordzeekust

NEELTJE JANS - 2568 vrijwilligers hebben van 1 tot en met 15 augustus zwerfvuil opgeruimd langs de Noordzeekust en in totaal 10.991 kilo afval weggehaald. Dat is het resultaat van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

VAN ONZE REDACTIE

Opvallend dit jaar is dat in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar, aldus de stichting.

Noodzakelijk
Ewout van Galen van de organisatie stelt dat de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk is. ''We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken."
Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. In totaal zijn er 4.936 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren, omdat ze het kunnen aanzien voor voedsel en erin verstrikt kunnen raken.[l]