Aandacht voor Nieuw- en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Zojuist is verschenen het schitterende, unieke fotoboek 'Uitgebeeld verleden van Nieuw- en Sint Joosland', samengesteld door publicist C. (Kees) van den Bovenkamp, met behulp van een begeleidingscommissie. Er staan prachtige foto's en (ansicht)kaarten uit het dorp in het boek, dat uitmuntende beschrijvingen bevat, gemaakt door kenners, zoals Krina en Ko de Visser, Adrie Jasperse, Rinus Dellebeke, René Hoebeke en Matty Bouwense-Kouwer uit Wissenkerke, secretaresse van genoemde commissie.

We zien o.a. het vanouds bekende (chauffeurs)café 'De Roode Leeuw', de klompenmakerij in het oude dorp, Cor Coppoolse en Jewannes Joosse, fietsenmakers, electriciens en chauffeurs; beelden uit de landbouw van vroeger met o.a. Kees van den Bosse, van het oliekot, van de familie Polderdijk-van Liere, die de Erfgoedtrofee in 1998 in ontvangst mocht nemen en nog wel enkele andere foto's die naar het bedrijfsleven van vroeger tijden heenwijzen.

Ook is er ruimschoots aandacht voor de winkels van toen. Sparwinkelier H.J. van Zweden, met zijn gezin, staat in het boek, het meubel- en textielbedrijf van Maarten Moens wordt beschreven, er is aandacht voor enkele bekende visleursters uit Arnemuiden, voor manufacturenhandel P.I. Catsman, voor tranportbedrijf annex kolenhandel Piet Joosse, voor café-pension 't Hoekje, voor café 'De Nieuwe Hoop', voor de textielwinkel van Lauw en Corrie Joosse, aannemersbedrijf Arjoân Polderdijk. We zien slager Dies de Waard, slager Jan Maas, autobedrijf Joosse, de SRV-winkel van Dingeman de Visser, smid Piet Dominicus en olieventer Willem Joosse.

Aan het kerkelijke en plaatselijke verenigingsleven is veel aandacht geschonken. Er zijn foto's van de Hervormde meisjesvereniging, van de pastorie die in 1965 werd gebouwd, van alle predikanten die de plaatselijke Hervormde gemeente hebben gediend, van het verbouwen van de kerkruimte, van de kerkenraad, van de muziekvereniging O.N.D.A. en de toneelvereniging Emagosas, van het Nieuwlands Dameskoor, van een uitstapje van vrouwen van de N.C.V.B. en er is veel aandacht voor de plaatselijke voetbalvereniging.

Ook het monument komt aan bod, evenals molen 'Buiten Verwachting', die beschreven wordt en enkele keren prachtig te zien is. Klassenfoto's van de openbare school zien we enkele keren, evenals van de christelijke school, maar ook van de samenwerkingsschool 'De Lonneboot'.

Dit jaar bestaat de dorpsvereniging 50 jaar! Krina de Visser is de voorzitter en doet dit werk met veel inzet!

Heel veel aandacht is er voor de ringrijdersvereniging, die een belangrijke plaats heeft ingenomen in de dorpshistorie.

Een ereplaats krijgt Frans Dingemanse, de man van de paeremessen en de tekeningen.

De weegbrug is behouden voor het dorp. Daar wordt op getoost! Nieuw is de aanleg van de N57. Daar is ook nog iets van opgenomen!

Dit alles is slechts een greep uit het dubbeldikke fotoboek, dat enorm veel foto's bevat (plusminus 225) en dat te koop ligt bij Krina en Ko de Visser, Korteweg 4, 4339 AS in Nieuw- en Sint Joosland, tel. 0118-602255 of e-mail: krinko@zeelandnet.nl bij boekhandel 't Paard van Troje te Goes; bij boekhandel Van Velzen te Krabbendijke; bij boekhandel De Drukkery te Middelburg; bij boekhandel De Ramshoorn te Goes en bij C. (Kees) van den Bovenkamp, Clausstraat 27 te Waarde (tel. 0113-501971 en e-mail: cvdb44@gmail.com). [l]