Veel animo voor burgemeesterspost in Noord-Beveland

WISSENKERKE - Maar liefst 36 mensen willen burgemeester worden van Noord-Beveland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Belangstellenden konden tot vorige week maandag een brief sturen naar commissaris van de koning Han Polman. De 36 personen zijn verdeeld over 13 vrouwen en 23 mannen.

De leeftijd van de sollicitanten ligt tussen de 30 en 62 jaar. Het gros van de kandidaten (27) is werkzaam in of heeft ervaring met een politiek-bestuurlijke functie. 25 sollicitanten hebben (ook) een baan in het bedrijfsleven of het maatschappelijk middenveld.

De meeste kandidaten zijn lid van de VVD: 8. Daarna volgen het CDA (5), GroenLinks (4), D66 en ChristenUnie (3), lokale partijen (2) en de SGP, 50Plus en PvdA (1). Van de rest is hun politieke voorkeur niet bekend. Polman hoopt dat de nieuwe burgemeester in december kan worden geïnstalleerd. Tot die tijd is Letty Demmers waarnemer. Zij is gevraagd na het onverwachte vertrek van Marcel Delhez, die al na iets meer dan drie jaar naar Veldhoven vertrok. In de profielschets heeft de gemeenteraad gezegd dat ze er vanuit gaat dat de nieuwe man of vrouw zich voor minstens één ambtsperiode van zes jaar aan de gemeente verbindt. “Noord-Beveland moet een uitdaging zijn in een lopende carrière”, staat in de schets.[l]