De Zeeuwse chef-kok Leonard Elenbaas geeft zaterdag een demonstratie met een Big Green Egg. FOTO LEONARD ELENBAAS
De Zeeuwse chef-kok Leonard Elenbaas geeft zaterdag een demonstratie met een Big Green Egg. FOTO LEONARD ELENBAAS Foto: Leonard Elenbaas

Elenbaas wil emoties losmaken met zijn gerechten

HOEDEKENSKERKE – Zeven Zeeuwse restaurants en de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) organiseren zaterdag het nieuwe, culinaire evenement Best Food Friends. Deelnemers rijden met de stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke terwijl ze worden getrakteerd op amuses en bubbels. Op het station in Hoedekenskerke kunnen ze genieten van bijzondere creaties van de Zeeuwse chefs. Bovendien geeft Leonard Elenbaas een demonstratie met een Big Green Egg.

DOOR JESSICA ROVERS

Leonard Elenbaas is afkomstig uit Goes. Hij verzorgt onder de titel ‘Pure passie on tour’ in Europa en ver daarbuiten workshops, die vooral zijn gericht op barbecuen. Ook heeft hij meerdere kookboeken op zijn naam staan. “Ik werk regelmatig samen met Rutger van der Weel van Restaurant Katseveer en mag hem nu met een Green Egg assisteren. In mijn masterclass geef ik uitleg over de werking van de Green Egg en ga vervolgens met de hulp van enkele toeschouwers een gerechtje maken.”


Rotonde

Elenbaas, die oud-marinier is, legt uit dat zijn idee voor ‘Pure passie on tour’ ontstond toen hij noodgedwongen zijn restaurant met dezelfde naam moest sluiten. “We moesten plaatsmaken voor een rotonde. Toen ben ik 'on tour' verder gegaan. Mede door mijn kookboeken word ik regelmatig gevraagd om demonstraties en workshops te geven. Ik heb mijn restaurant ruim zeven jaar gehad en ben altijd heel open naar mijn klanten geweest. Door open te staan voor opbouwende kritiek kon en kan ik mij steeds verbeteren. Ik heb in mijn restaurantperiode veel mensen leren kennen en daar pluk ik nu de vruchten van.”

Een trip naar Bangkok is volgens Elenbaas één van de meest unieke ervaringen die hij heeft opgedaan in 3,5 jaar dat hij rondreist. “Op de 31e verdieping heb ik op het dakterras staan koken met uitzicht over de hele stad”, zegt hij. Ook heeft de Zeeuw een masterclass gegeven bij René Redzepi, chef-kok van tweesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen. “Hij was destijds de beste van de wereld. Dat is heel bijzonder als je daarvoor wordt gevraagd.”


Boeken

Drie van Elenbaas' kookboeken gaan over het bereiden van voedsel met een Green Egg. “Een van mijn boeken is de hele wereld overgegaan: Amerika, Duitsland, Tsjechië en is nu ook verkrijgbaar in Frankrijk. Mijn laatste boek, dat ik weer heb gemaakt met Jeroen Hazebroek, bestaat uit vegetarische en veganistische recepten. Er zijn steeds meer veganisten, dus daar speel ik op in. De meeste mensen denken bij vegetarisch barbecuen aan het grillen van groenten, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Ik heb ook al veel vega-workshops gedaan, waarbij ik echte vleeseters laaiend enthousiast heb gekregen. Dat is wat ik wil bereiken. Mijn doel is om met eten bepaalde emoties los te krijgen. Dat kun je doen bijvoorbeeld doen door iets te maken met een vergeten groente, die mensen terugbrengt naar hun jeugd. Dat vind ik het mooist van het zijn van chef: voor mensen koken, hun reacties zien, ze verrassen en blij maken.”

Het evenement Best Food Friends vindt zaterdag plaats. Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.restaurantzeeland.nl.[l]