De foto van de Duitse fotograag C.W. Bauer. FOTO C.W. BAUER
De foto van de Duitse fotograag C.W. Bauer. FOTO C.W. BAUER Foto: CW Bauer

Wat is kolf eigenlijk voor sport?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Dit is een foto van de Duitse fotograaf C.W. Bauer die omstreeks 1845 in Keulen is geboren. Hij vestigde zich in 1865 in Goes. Hij overleed op 28 oktober 1911 in het Brabantse Teteringen. Kolfsociëteit De Prins van Oranje te Goes staat op deze foto. Waar stond deze eigenlijk? Kolf was een sport, maar hoe werd dat gespeeld? En waarom in een sociëteit? Wordt er nu nog kolf gespeeld?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Alex de Kramer.

De vorige foto was van het Fruitcorso in Goes. Eigenlijk heeft het corso relatief kort bestaan, in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. Toch spreekt het velen nog tot de verbeelding. Bijna iedereen herkende de voormalige veiling aan de Fruitlaan, nu het Stationspark. Er was een fruitfee met twee hofdames en een optocht met praalwagens met fruit. Nel Blanken-van der Vliet schrijft dat zij eind jaren ‘50 met Mieke Passieux hofdame was en Ols Tamminga als fruitfee. Addy Zuidweg weet nog dat de praalwagens in de veiling opgesteld stonden. De rondrit was de eerste jaren door de nauwe straatjes van de Goese binnenstad. Later werd dit verplaatst naar Goes-Zuid. Hennie Hogesteger denkt dat de foto gemaakt is toen het thema Zuid-Afrika was. Marian Verstraeten woonde destijds in de ’s-Heer Hendrikskinderenstraat. Vanaf de kade kwam het fruitcorso door die straat. Daarna was er een moeilijke draai naar de Nieuwstraat. Ze zwaaide dan naar de fruitfee.[l]