De Koutermolen Hoedekenskerke
De Koutermolen Hoedekenskerke Mark Remmerts

De Molen van Hoedekenskerke mag weer draaien

HOEDEKENSKERKE - De molen in Hoedekenskerke mag weer gaan draaien. Op vrijdag 13 september wordt de molen weer in bedrijf gesteld. Mevrouw Nicole Bakker directeur van de Vereniging De Hollandsche Molen en de heer Kees Weststrate wethouder van de gemeente Borsele zullen “de vang lichten”.

Met financiering van verschillende instanties, waaronder de provincie Zeeland, De vereniging de Hollandsche Molen in Amsterdam, het prins Bernhard Cultuurfonds en diverse andere sponsoren is vanaf 1 december 2018 de molen grondig gerestaureerd. De molen is in 1874 gebouwd. De vorige molen, een houten standerd molen was in het jaar daarvoor afgebrand. Toen werd dus de huidige molen: een stenen bovenkruier en grondzeiler als graanmolen opgericht.

De molen bleef tot 1964 in bedrijf. Daarna kwam er een periode van verval en is zelfs nog een periode ingericht als vakantie woning. In de begin jaren ’90 van de vorige eeuw werd de molen gekocht door een Duitse hobby molenaar. Om weer te functioneren als korenmolen was er een grondige restauratie noodzakelijk. Het molen technische gedeelte is toen grondig aangepakt. De romp, de fundering en de draagbalken bleven in slechte staat.

De molen is nu eigendom van de plaatselijke stichting. Met behulp van de gemeente Borsele is door een firma een restauratieplan opgesteld. Een karwei dat nu geklaard is. Het stichting bestuur prijst zich gelukkig, dat we niet alleen een gerestaureerde molen hebben maar in dat bestuur ook twee hobby molenaars. Mark Remmerts en Reinier Boogaard laten de molen bijna wekelijks draaien, malen het graan en houden toezicht op de molen. Er wordt gezegd dat Hoedekenskerke een parel aan de Westerschelde is. Nu is de gerestaureerde molen weer een extra sieraad voor het dorp. [l]