Jo-Annes de Bat leest voor uit het boek
Jo-Annes de Bat leest voor uit het boek Angela Verdam - Scherp fotografie

YESC voorleesactie op alle Zeeuwse eilanden

MIDDELBURG - Op duurzame dinsdag 3 september is de Young Energy Society Challenge (YESC) van start gegaan voor het basisonderwijs op alle Zeeuwse eilanden. Hier lazen enthousiaste, prominente Zeeuwen voor uit het boek de kracht van Zeeuwse energie. Onder anderen PEER en Jo-Annes de Bat lazen voor op basisscholen.

Op alle Zeeuwse eilanden startte de voorleesactie op de basisscholen om half 9 's morgens. Het boek ‘de kracht van Zeeuwse energie’ is door YESC geschreven in samenwerking met de duurzame pabo. Het boek is uitgedeeld aan alle 198 Zeeuwse basisscholen. Om het boek zat een zegel van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, de opdrachtgever van de YESC. Dit zegel werd verbroken door de voorlezers waarmee de YESC van start is voor het basisonderwijs.

In het boek, dat meerdere jaren te gebruiken is, staan duurzame lessen en leuke verhalen. Iedere les roept kinderen op na te denken over een oplossing op de vraag: Hoe versnellen we de energietransitie van Zeeland? De oplossingen kunnen de docenten en de leerlingen opsturen naar www.yesc.nl. Een vakjury kiest in december uit de inzendingen een winnaar die met een geldbedrag naar huis gaat.

De YESC is de prijsvraag van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen die jongeren oproept mee te denken over de energietransitie. De prijsvraag luidt: Hoe versnellen wij de energietransitie in Zeeland? Voor winnende ideeën zijn verschillende prijzen beschikbaar gesteld. De prijsvraag wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Naast de voorleesactie organiseert YESC andere activiteiten die te vinden zijn op www.yesc.nl. [l]