Stoomtrein heeft volgend jaar een nieuw eindpunt

HOEDEKENSKERKE - Het eindpunt van de Stoomtrein Goes-Borsele ondergaat deze winter een metamorfose. Het wordt uitgebreid en aangepast aan de eisen van deze tijd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De huidige staat van De Buffer sluit volgens het bestuur van de SGB en gemeente Borsele niet meer aan bij ‘de wensen van de consument’. De gemeente is eigenaar van het gebouw, het terrein en de speelweide. In een notitie heeft de SGB eerder haar toekomstplannen uit de doeken gedaan.

Het wil een modern gebouw met meer en betere voorzieningen, zoals een professionele keuken, moderne toiletten en bergingen in het gebouw. Blikvanger moet een treinstel worden dat het gebouw lijkt in te rijden. Het historische dinerrijtuig is al in bezit van de SGB, maar moet bijna volledig worden herbouwd. Als het lukt moeten bezoekers er straks wat kunnen eten en drinken. Of het treinstel er komt hangt af van subsidies en fondsen die de SGB weet los te krijgen. Om de kosten te drukken laat de SGB bijna alle werkzaamheden uitvoeren door vrijwilligers.

De gemeente stelt in ieder geval 250.000 euro beschikbaar. Daarnaast koopt ze een stuk grond aan de Veerweg in Hoedekenskerke, pal naast het het huidige terrein. Het is nodig om alle plannen te realiseren. Kosten hiervan zijn 17.870 euro. De SGB zelf wil investeren in een betaalde medewerker in De Buffer. Ze denkt dat de continuïteit dan het beste is gewaarborgd.[l]