Van links naar rechts: Margo Mulder, Gerben Dijksterhuis, José van Egmond en Huub Hieltjes. FOTO JESSICA ROVERS
Van links naar rechts: Margo Mulder, Gerben Dijksterhuis, José van Egmond en Huub Hieltjes. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Hulp bij begin van perenpluk is traditie

WEMELDINGE – De burgemeesters Huub Hieltjes, Gerben Dijksterhuis, José van Egmond en Margo Mulder hebben donderdag de handen uit de mouwen gestoken bij de fruitpluk in de boomgaard van Bas Feijtel. Zij wilden daarmee het belang van de fruitsector voor Zeeland onderstrepen.

DOOR JESSICA ROVERS

Op bijna vijfduizend hectare aan landbouwgrond produceert Zeeland een kwart van het Nederlandse fruit. De gemeenten Borsele en Kapelle hebben hierin het grootste aandeel.

Perenteler Bas Feijtel uit Wemeldinge vertelde donderdag dat het plukseizoen dit jaar vroeg van start is gegaan. “Het weer is goed geweest. We zijn 19 augustus begonnen met plukken en in vijf weken tijd werken we met zo'n veertig man personeel om anderhalf miljoen kilo peren te plukken. Dat is 175 kilo per uur. Met veertig hectare zijn wij een redelijk groot bedrijf, maar er zijn grotere bedrijven. Wij telen voornamelijk Conference-peren."

Zeeland is bekend om zijn perenteelt. De hulp van de burgemeesters bij de start is inmiddels een traditie. “Ik kom graag helpen, want we kunnen zo laten zien hoe belangrijk de fruitteelt is", aldus Hieltjes. "De gemeenschap mag trots zijn op dit bedrijf en andere bedrijven in deze sector. Dat zijn wij ook."

Innovatief

Het bedrijf van Feijtel kenmerkt zich door innovatieve en duurzame toepassingen. Zo is zijn bedrijf aangesloten op de landbouwleiding van Evides Waterbedrijf, waardoor hij via een meetsysteem kan monitoren hoe droog de grond is. Met dit systeem bewatert hij alleen als het echt noodzakelijk is. Feijtel is één van eerste telers in Nederland die dit gebruikt.

Koelen

Feijtel is daarnaast op andere manieren duurzaam bezig. “Voor het koelen van peren is veel energie nodig. Daarom liggen er 300 zonnepanelen op het dak. Ook hebben we een speciale plaats laten inrichten voor het schoonmaken van de landbouwspuit. Nu lopen de gewasbeschermingsmiddelen niet meer het oppervlaktewater in, maar wordt het water eerst gefilterd. Een volgende stap zou het bufferen van regenwater kunnen zijn."

Feijtel legde donderdag uit dat hij blij is dat ze dit jaar geen pech hebben gehad met het weer. “Het heeft niet gevroren of gehageld. De sector is speculatief en over het algemeen genomen heeft de fruitteelt een lastig jaar gehad, met slechte prijzen en kwaliteit. Daarom staat de sector best onder druk, hoewel de perspectieven wel beter zijn. De uitdaging voor de overheid is om bedrijven die niet zo innovatief zijn meer te ondersteunen, zodat we als sector efficiënter kunnen werken en we voorkomen dat Zeeland een achterstandsgebied wordt."[l]