Hendrik Bosselaar, Janneke Nonnekes en Frans Buijsrogge. FOTO EUGÈNE DE KOK
Hendrik Bosselaar, Janneke Nonnekes en Frans Buijsrogge. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Appels en pompoenen uit de regio

GOES - Als je er zeker van wilt zijn dat je appels, peren, en pompoenen uit de buurt komen, moet je naar de boerderijwinkel. “Het komt niet van heinde en verre”, zegt Frans Buijsrogge van Boerderijwinkel Buijsrogge.

VAN ONZE REDACTIE

Hij ziet zijn winkel als een uitzondering op de eenheidsworst in supermarktland. “Hier word je persoonlijk geholpen, hebben we aandacht voor iedereen en we kunnen je vertellen waar onze producten vandaan komen”, zegt Janneke Nonnekes, die sinds kort werkt in de winkel aan de ‘s-Gravenpolderseweg. De aanpak wordt door jong en oud gewaardeerd. “We hebben scholieren die in de zomer een ijsje komen halen, maar ook een vaste klant die slecht ter been is. Hier kan hij even zitten op een stoel, krijgt wat te drinken, praat wat met de medewerkers en gaat daarna naar huis met zijn groenten en fruit.”
De telers weten Boerderijwinkel Buijsrogge ook te vinden. Ze bellen regelmatig of ze hun producten kunnen brengen. Hendrik Bosselaar uit Oudelande heeft net een lading pompoenen gebracht. Hij verkoopt ze via internet, maar ook aan winkels in de buurt. “Het is een mooi lokaal product dat lang goed blijft en waarmee je veel kunt doen”, zegt hij. Buijsrogge verkoopt ze dan ook graag. Door tal van oorzaken kan er wel eens een plekje op zitten. “Ook dan leggen we ze in de winkel, want rotten doen ze niet. Ze zijn prima eetbaar.” Buijsrogge hoopt op een doorbraak. “We moeten nog meer uitdragen hoe goed het is om lokaal te winkelen. Denk alleen al aan het transport. Je hoeft niet ver te rijden om het naar hier te brengen.” Kom kijken, zegt hij. “Je kunt hier een maaltijd halen, rechtstreeks van het land.”[l]