Het bestuur van het Vrouwengilde Goes.
Het bestuur van het Vrouwengilde Goes. Foto:

Goes' gilde brengt al eeuw vrouwen samen

GOES – Het Vrouwengilde Goes viert deze week dat het honderd jaar geleden is dat zij werd opgericht. Het jubileum wordt gevierd met een tochtje met de stoomtrein, een lunch en een receptie in de trouwzaal van het oude stadhuis in Goes.

DOOR JESSICA ROVERS

Het Vrouwengilde Goes telt zo'n vijfenzestig leden en organiseert verschillende activiteiten en bijeenkomsten, zoals kerstdiners, fietstochten, presentaties, barbecues en workshops. Elke eerste en derde woensdag van de maand zijn er soosmiddagen in de Magdalenazaal aan de Singelstraat.
Na vijftien jaar treedt Ardi Zweedijk af als voorzitter en wordt vicevoorzitter. Jeanine Heezemans volgt haar op. Volgens Els van Es is het jubileum zeker iets waaraan het Vrouwengilde aandacht wil schenken. Zij is in 2005 lid geworden en zet zich al ruim dertien jaar in als penningmeester. “Als bestuurslid steek je behoorlijk wat uren in de vereniging, maar we hebben een heel leuk bestuur. Het is leuk en dankbaar werk. We krijgen altijd hele leuke reacties.”

Vriendschappen
“Je doet leuke contacten op”, vult Ardi Zweedijk aan. “De invulling van het gilde is de afgelopen eeuw veranderd, maar het brengt nog steeds vrouwen samen. Het is heel leuk om te zien dat er vriendschappen ontstaan. Veel leden zijn alleenstaanden of weduwes die zonder het gilde best eenzaam zijn. Het tegengaan van eenzaamheid is één van onze doelstellingen. Het gilde heeft vandaag de dag veel meer een sociale functie. Vroeger gaf het gilde onderwijs aan vrouwen, maar die pretentie hebben we niet meer. Daarvoor zijn vrouwen veel te zelfstandig geworden.”
Van Es legt uit dat de doelgroep voornamelijk bestaat uit gepensioneerde vrouwen. “We zouden graag jongere aanwas willen, maar vrouwen van rond de dertig en veertig hebben het tegenwoordig veel te druk met gezin en werk."
Ondanks het gebrek aan jonge leden zien Zweedijk en Van Es de toekomst rooskleurig is. “Het ledenaantal is stabiel. Er blijven vrouwen bijkomen. We maken het gilde regelmatig bekend door te flyeren en proberen elk jaar een afwisselend, actueel activiteitenprogramma samen te stellen. Zo hebben we dit jaar een lezing over 'De Slag om de Schelde', bezoeken we het chocolademuseum in Middelburg en is er weer een leuke theatervoorstelling. Bovendien zamelen we geld in voor de stichting Sûrplus, die weeskinderen in Oekraïne helpt. Het mooie is dat al het ingezamelde geld direct naar de kinderen gaat en dat er op toegezien wordt hoe het uiteindelijk besteed wordt. Tijdens de jubileumviering in het Stadhuis is het mogelijk een donatie te doen. Bovendien vragen we de mensen die ons iets willen geven voor het jubileum ook te doneren aan deze stichting.”[l]