Annelies Baarends (rechts) en Rob de Muynck zitten in de organisatie van De Veste Verlicht. FOTO COBY WEIJERS
Annelies Baarends (rechts) en Rob de Muynck zitten in de organisatie van De Veste Verlicht. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Oostvest in Goes baadt straks weer in het licht

GOES - De derde editie van De Veste Verlicht staat voor de deur. Van volgende week donderdag tot en met zondag is de oostvest weer op zijn mooist. Dit keer is het goud wat blinkt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de derde editie van het festival. Ruim twintig jaar geleden vond het voor het eerst plaats. Annelies Baarends keek destijds haar ogen uit. “Ik ben hier in de omgeving opgegroeid en vind dit nog steeds het mooiste stukje van Goes. Als het dan zo mooi is verlicht en er is overal muziek en kunst, dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Niet normaal. Het voelt ook ontzettend warm.”

In de jaren na de eerste aflevering maakte Baarends zich geregeld sterk voor een tweede De Veste Verlicht. Twee jaar geleden was het eindelijk zo ver. De oostvest baadde wederom in het licht. Ruim 30.000 mensen bezochten het festival dat in het teken stond van het Goes-Azië-jaar.

Middernacht

Dit keer is goud het thema, geïnspireerd op de Gouden Eeuw. Vier avonden lang, tussen zonsondergang en middernacht, is iedereen welkom aan de oostvest. Kunstenaars zijn uitgenodigd om een lichtkunstwerk te maken. De deelnemers komen uit heel Nederland. “We hebben ze gevraagd met een idee te komen, gebaseerd op het thema. Uit alle inzendingen hebben we een selectie gemaakt.” David Laport, geboren en getogen in Goes, is de bekendste naam. Vrouwen over de hele wereld dragen creaties van de succesvolle modeontwerper. Voor De Veste Verlicht maakt hij een kunstwerk voor het Ceres-beeld.

Lichtjestocht

Elke avond heeft een ander thema. Donderdag 3 oktober staat in het teken van zen. Er zijn dan onder meer yogalessen en er klinkt rustige muziek in het park. Vrijdag 4 oktober is er een lichtjestocht voor kinderen. “Zo worden de bezoekers onderdeel van het feeërieke plaatje.” Slot van de avond is een feestje in Café Baarends. De zaterdag staat in het teken van muziek. “Goud van oud”, noemt Baarends het. Op balkons en in gebouwen rondom het water klinkt muziek. Alle genres komen aan bod: klassiek, pop, musical. Ook deze avond wordt muzikaal afgesloten in Café Baarends. Op de laatste avond van De Veste Verlicht hoor je het carillon. Beiaardier Rien Donkersloot bespeelt de klokken.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.vesteverlicht.nl.[l]

De stichting Goes in Dialoog organiseert op de donderdag van het festival (3 oktober) een wandeldialoog. Deelnemers gaan in gesprek over het thema goud en de Gouden Eeuw in de hoop dat er zo ‘gouden contacten ontstaan’, zoals de organisatie zegt. Tijdens een wandeling over de verlichte oostvest praten de mensen over de goede en zwarte kanten van de Gouden Eeuw. Meer informatie en aanmelden: www.goesindialoog.nl/aanmelding.