De kinderen zorgden zelf voor de opening van De Wegwijzer. FOTO JESSICA ROVERS
De kinderen zorgden zelf voor de opening van De Wegwijzer. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Ruimte creëren voor deze kinderen'

GOES – Het hoogbegaafdheidscentrum De Wereldwijzer is vorige week op feestelijke wijze geopend. Het centrum is een samenwerkingsverband tussen openbaar en christelijk onderwijs binnen Albero. De Wereldwijzer is de enige school voor hoogbegaafde kinderen op de Bevelanden en is in januari van dit jaar van start gegaan.

DOOR JESSICA ROVERS


HBC De Wereldwijzer is een basisschool, in het gebouw van De Zuidwesthoek, die specifiek gericht is op de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Directeur Sandra Dekker vergeleek hoogbegaafde kinderen in haar openingsspeech met jachtluipaarden. “In tijden van passend onderwijs gaan wij aan de slag met hoogbegaafde kinderen. Vaak wordt gedacht dat, doordat zij makkelijk leren, regulier onderwijs hen goed afgaat. Maar een andere vorm is echt nodig. Het jachtluipaard is het snelste dier op aarde en haalt snelheden van 120 kilometer per uur. Er zijn hier echter wel voorwaarden voor nodig. Een luipaard in een dierentuin zal niet zo hard kunnen rennen. Hoogbegaafde kinderen herken je over het algemeen pas goed als ze de ruimte krijgen om te groeien. Sommige scholen zijn als een dierentuin en beperken het intellect van een hoogbegaafd kind. Vooruitstrevende scholen creëren wel ruimte, maar te weinig om aan de biologische behoefte van een hoogbegaafd kind te voldoen. Hoogbegaafde kinderen hebben hier net als andere kinderen recht op.”

Lego

De opening van het centrum viel samen met de ingebruikname van het leerplein. Veel hoogbegaafde kinderen hebben bepaalde interesses die bovengemiddeld zijn. Op het leerplein kunnen deze kinderen aan de slag met persoonlijke leerdoelen.

Volgens docente Hilde Wiskerke kan dit van alles zijn. “Er is onder andere een hoek voor het bewerken van beeld en geluid, een keuken en een bibliotheek. Daarnaast kan er worden gewerkt met een Lego-leerlijn, waarmee verhalen verteld kunnen worden, maar ook technische ontwerpen kunnen worden gemaakt.”

Compact

Het is vooral het kunnen realiseren van deze persoonlijke leerdoelen dat het onderwijs in het centrum uniek maakt. “We werken met 24 kinderen die verdeeld zijn over twee groepen. De middenbouw is de Europa-groep en bestaat uit kinderen van zeven tot en met negen jaar en een Afrika-groep bestaat uit bovenbouwleerlingen in de leeftijd van negen tot en met twaalf jaar. Zij hebben dezelfde vakken als kinderen in het regulier onderwijs, maar omdat dit compact wordt aangeboden, blijft er tijd over om iets anders te leren. Dit kan iets zijn voor het hoofd, het hart of de handen. Er zijn kinderen die gitaar willen leren spelen, meer willen weten over filosofie of een vreemde taal willen leren.”