Afbeelding
Foto: Shutterstock

Recordaantal kilometers door toename auto's

Nederlandse personenauto's hebben vorig jaar een recordaantal kilometers afgelegd. Dat komt overigens niet omdat ze meer zijn gaan rijden, maar door een toename van het aantal voertuigen op de weg.

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd in 2018 door Nederlandse personenauto's 121,4 miljard kilometer afgelegd. Dat is 1,2 procent meer dan in 2017. Vergeleken met 2008 is het aantal kilometers van particuliere personenauto's met bijna 9 procent gestegen.

Gemiddeld

Gemiddeld reed een personenauto in 2018 bijna 13.000 kilometer, 1 procent minder dan in 2017. De stijging van het recordaantal kilometers is een gevolg van het feit dat het aantal geregistreerde personenauto's met 2,2 procent is toegenomen tot 8,5 miljoen.

Benzine

Uit de gegevens van het CBS blijkt verder onder meer dat het aantal kilometers dat op benzine werd afgelegd vorig jaar met 2,7 procent is gestegen, Auto's op diesel daarentegen reden 2,5 procent minder. Het aantal kilometers op lpg loopt al jaren terug en daalde ook in 2018 verder met 11,6 procent. Hoewel de verkoop van elektrische auto's ruimschoots is verdubbeld, is het aantal gereden elektrische kilometers met 0,5 procent van het totaal nog aan de beperkte kant.[l] FOTO SHUTTERSTOCK