Frans Naerebout
Frans Naerebout Wikipedia

Lezing over Frans Naerebout

WILHELMINADORP - Op woensdag 9 oktober om 19.30 uur organiseert de Heemkundige Kring De Bevelanden een lezing over de familie Naerebout aan het Goese Sas in de periode 1808-1818 in Dorpshuis Wilhelminahuis, Brugstraat 4 te Wilhelminadorp. De lezing wordt gehouden door prof. dr. D.H.A. Kolff. De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.

De meest bekende inwoner uit de begintijd van de Wilhelminapolder was Frans Naerebout (1748-1818). Bekend werd hij van de redding van de bemanning van het schip Woestduyn in 1779, dat in een storm voor Vlissingen op een zandbank was gelopen. De laatste jaren van zijn leven woonde hij met zijn vrouw aan het Goese Sas.
De voormalige Vlissingse loods en mensenredder Frans Naerebout verwierf in 1807 zijn schamele positie als lichtwachter in de Oost-Bevelandpolder. Zijn vrouw werd in Goes gehuisvest, Naerebout zelf maakte aan de zeedijk een optrekje van zeilen en planken. Het kustlicht was een houten paal met schoren, bekroond door een kraaiennest met lantaarn. Pas jaren later krijgt Frans Naerebout een ‘echt’ houten huisje met een bakstenen schoorsteen en een pannendak. Hij is dan ook sas- en havenmeester van het Goese Sas. De woning maakt deel uit van de herenkeet van de in 1809 tot stand gekomen Wilhelminapolder, en biedt voldoende ruimte om ook Naerebouts echtgenote Saartje te huisvesten. Zij overlijdt in 1816, twee jaar vóór haar man. In 2005 werd er aan het Goese Sas een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan deze beroemde Zeeuw die ook genoemd wordt in het Zeeuws volkslied. [l]