Student Tim van Zalm maakt wethouder André van der Reest wegwijs in het virtuele pand. FOTO EUGÈNE DE KOK
Student Tim van Zalm maakt wethouder André van der Reest wegwijs in het virtuele pand. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Tim maakt onvoorstelbare voorstelbaar

GOES - Toen het in de 17e eeuw in het huis aan de Magdalenastraat in Goes hing, was het schilderij 'De visitatie' van Rembrandt van Rijn 800 gulden waard. Nu is de waarde onschatbaar, maar is het toch weer te zien in het huidige onderkomen van De Brass.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dankzij Scalda-student Tim van Zalm is het oude woonhuis van schepen, burgemeester, dijkgraaf en kunstverzamelaar Hieronimus van der Straten tot leven gekomen, in virtual reality. Wethouder André van der Reest van de gemeente Goes wandelde vrijdagmorgen als eerste door het virtuele huis aan de Magdalenastraat. Na een tijdje zoeken vond hij het schilderij van Rembrandt op de eerste verdieping. “Je kunt een kaarsje van de kast pakken om het bij te lichten”, gaf Tim van Zalm hem een tip. De student mediavormgeving van Scalda bouwde in samenspraak met het Gemeentearchief Goes het pand na. Het vroegere Huis de Oliphant aan de Magdalenastraat kent een lange geschiedenis. In de 17e eeuw was het in bezit van de vooraanstaande familie Van der Straten. Er hingen in die periode tientallen schilderijen van Hollandse meesters als Adriaen van Ostade, Simon de Vlieger en Rembrandt van Rijn aan de muren.

Dat een kunstwerk van Nederlands bekendste schilder in Goes te zien is geweest en we het Jaar van de Gouden Eeuw vieren, waren aanleidingen voor de vraag van archiefmedewerker Willy van Meegen aan Scalda. Van Zalm kreeg de examenopdracht. De student uit Burgh-Haamstede begon met een aantal plattegronden van het huis, tekende deze in 3D en richtte de kamers vervolgens in aan de hand van de boedellijsten. “Ik heb van alles moeten googelen, van clavecimbels tot linnenpersen. Ik wist niet hoe die eruit zagen. In het zoeken en opbouwen is de meeste tijd gaan zitten.”

Voorstelbaar

Archiefmedewerker Frank de Klerk was enthousiast. “Hij maakt het onvoorstelbare voorstelbaar”, zei hij. Van Meegen zei dat je dit ook kunt doen met Slot Oostende, het stadhuis of Karel V. “Hoe gaaf zou het zijn als je historisch Goes kunt bouwen in VR?” Van der Reest was ook te spreken over het project. “Hiermee maak je de verbinding tussen oud en nieuw”, zei hij. “Jongeren zijn vaak geïnteresseerd in dit soort technieken, maar niet in erfgoed. Bij ouderen is het net andersom. Zo breng je geschiedenis en techniek bij elkaar.” Wie het schilderij van Rembrandt wil zien hangen in het Goese pand moet tussen donderdag en zondag naar festival De Veste Verlicht komen. Van Zalm is daar aanwezig met een VR-bril en helpt de mensen in hun zoektocht. In december is er een tentoonstelling over Goes in de Gouden Eeuw in het stadskantoor. Ook dan kunnen bezoekers de VR-bril proberen.[l]