Elk dorp had in het begin van de 20e eeuw een eigen postbode. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Elk dorp had in het begin van de 20e eeuw een eigen postbode. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Elk dorp had een postbode

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Elk dorp had in het begin van de 20e eeuw zijn postbode. Het was een gewichtige functie, want hij bracht niet alleen brieven rond, maar moest deze vaak ook voorlezen en een antwoord terugschrijven. Het was de tijd dat veel mensen niet konden lezen en schrijven. De foto komt uit het Goese gemeentearchief. Wie het is weten we niet. Misschien zijn er nazaten die deze postbode herkennen? Ook een leuke anekdote over de postbode van vroeger is welkom.

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Marion Zoeteweij-Does.

Dichtgetimmerd

Op de vorige foto stonden dichtgetimmerde woningen in de Nieuwstraat in Goes. “Mijn vader reageerde enthousiast toen hij de foto zag”, schrijft Marion Zoeteweij-Does. “Daar ben ik geboren, zei hij. De foto zal rond 1958 zijn gemaakt, voordat de huisjes werden gesloopt.” Sommigen noemen namen van bedrijven en bewoners, zoals visboer Willemse, mevrouw Huibregtse, groenteboer Does, schildersbedrijf Jobse en Beekman van de botenbouw. Jopie Koster-Harinck weet nog dat er in 1944 in een leegstaand pand evacués waren gehuisvest. Fré Metselaar noemt ook nog drogisterij Priester, het kantoor en de pakhuizen van de gebroeders Duvekot, paardenslager Zwartepoorte, Ford-garage De Dreu, een timmerman , kruidenier Huijse, bakker Hamelink, wagenmakerij Kopmels. Jeanette Tierie schrijft dat er later huurwoningen zijn gebouwd.[l]