Sancti Bavonis krijgt vorm door eerste muzikale klanken

GOES - Aan cultuur geen gebrek op het eindeloze eiland Noord-Beveland. Dat blijkt ook wel uit het aanbod van amateurblaasverenigingen. In zijn totaliteit kent het eiland drie muziekverenigingen; een Brassband, Fanfare én een Harmonie. Op zondag 29 september kwamen ze voor het eerst bijeen om een bijzonder werk gezamenlijk in te studeren.

De Noord-Bevelandse Harmonie Apollo uit Wissenkerke, Fanfare EMM uit Kortgene en Brassband Wilhelmina uit Colijnsplaat hadden alle redenen om bij elkaar te komen. Eind vorig jaar gaven de jubilerende muziekverenigingen componist-arrangeur Albert-John Vervorst opdracht om een "verjaardagscompositie" te schrijven voor de drie Noord-Bevelandse muziekverenigingen. Albert-John nam de uitdaging aan en in het 12 minuten durende werk neemt de componist de luisteraars mee in de ontstaansgeschiedenis van Noord-Beveland. Een bijzondere ervaring zo bleek zondag 29 september. De componist overhandigde aan de vertegenwoordigers van de verenigingen de directiepartijen, waarmee het stuk definitief in handen van de verenigingen kwam.

Aanleiding was dat de drie verenigingen samen goed zijn voor 390 jaar muziek. In 2018 vierde de Brassband reeds haar 120 jarige verjaardag maar in 2019 vieren zowel Apollo (130 jaar) als EMM (140) jaar hun bijzondere verjaardagen. Om dat te vieren zijn de verenigingen een jaar geleden gestart met de voorbereidingen. En daarbij werd groots gedacht; "Een groots concert daar hoort een gedegen voorbereiding bij", aldus de commissie.

Het unieke werk zal in juli 2020 zijn première beleven op een nog geheime locatie. Tot die tijd zullen de dirigenten Dick Boers, Cathy Kotoun en Gert van der Weide met de verenigingen verder werken aan de verfraaing van het muziekstuk. Naast Sancti Bavonis Insula zal er een divers repertoire worden samengesteld waarmee de verenigingen het beste van zichzelf zullen laten horen.

Veel zaken zijn inmiddels al geregeld. Het enige wat de verenigingen nog kunnen gebruiken is een beschermheer voor het muzikale werk. Een sponsor dus die een financiële bijdrage wil leveren. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn kunt u uw interesse kenbaar maken via: hafabranoordbeveland@gmail.com of telefonisch via 0627910342. [l]