Zorgen over verkeer bij omwonenden Westwal

GOES - Bewoners van de Westwal en Cornelis Eversdijkstraat in Goes zijn tegen het plan voor een woonzorgcomplex op de plek van de voormalige Beatrixschool.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat hebben zij vorige week in een brief aan het college van burgemeester en wethouders laten weten. Op de plek tussen de Westwal en Nieuwstraat wil projectontwikkelaar Bogor 28 zorgappartementen ontwikkelen voor mensen met een vorm van dementie.

Briefschrijver

Bewoner en briefschrijver Peter de Jonge zegt dat de omwonenden ‘in beginsel niet negatief stonden’ ten opzichte van het plan voor de locatie. In januari heeft Bogor haar plannen aan hen toegelicht.

Ze vragen zich echter af waarom het beeldbepalende hoofdgebouw niet behouden blijft. Toenmalig wethouder Rinus Dieleman heeft dat wel beloofd in 2007, nadat er in de kerstnacht van 2006 brand had gewoed op het terrein. De bewoners vinden een nieuwbouwcomplex niet passen tussen de historische huizen op de Westwal en in de Nieuwstraat, die grotendeels zijn gebouwd in de 19e eeuw.

Parkeren

Verontwaardigd zijn ze over het plan voor auto’s om de ingang te situeren aan de zijde van de Westwal. Dat willen ze onder geen beding. “Dat is een breuk met de historie die meer dan honderd jaar teruggaat … het staat haaks op het gemeentelijk beleid om deze uit de 15e eeuw stammende, kwetsbare vestingwal (tot de jaren ‘70 wandelpad) verkeersluw te houden”, schrijft De Jonge. Bewoners van de zeven adressen op de Westwal en zeven op de Opril Westwal rijden er, maar verder is er geen verkeer. “Een ingang van het woonzorgcentrum aan de Westwal betekent een sterke toename van de verkeersdruk.” De omwonenden zijn bovendien bang dat het parkeren een probleem gaat worden, omdat er slechts twaalf parkeerplekken op het terrein zijn ingetekend.[l]