Deelauto Ovezande komt er aan

OVEZANDE - De eerste deelauto in Ovezande komt er aan! Vanaf 1 november (of zo spoedig mogelijk daarna) kunnen inwoners van Ovezande gebruik maken van de eerste gezamenlijke dorps-deelauto.

Auto’s delen wordt steeds populairder. Het lijkt iets voor meer stedelijke gebieden, maar ook op het Zeeuwse platteland neemt de belangstelling voor ‘autodelen’ toe. Geen wonder, want het openbaar vervoer stelt niet al te veel voor en in veel huishoudens op het platteland heb je tegenwoordig meer dan één auto nodig. Dat kost niet alleen veel geld, het is ook een belasting voor het milieu en klimaat en de beschikbare ruimte in een dorp.

“We beginnen klein, maar het kan snel groeien. Dat hangt van de belangstelling en de mate van gebruik af.”

De werkgroep Duurzaamheid B2030 heeft zich samen met de Dorpsraad ingezet om het deelauto project in het dorp te realiseren. Het is opgezet als een proefproject dat, bij voldoende belangstelling en succes, uit kan groeien tot een breder deelauto-systeem. Hierbij kunnen ook inwoners van Ovezande hun eigen auto (tegen vergoeding) ‘uitlenen’ aan andere dorpsbewoners.

Op dinsdagavond 29 oktober is er in het Trefpunt in Ovezande voorlichtingsbijeenkomst om alles uit te leggen en vragen te beantwoorden. Daarna kunnen deelnemers zich aanmelden.

Volgens de initiatiefnemers gaat het om een groeimodel met meerdere mogelijkheden en kansen.

De eerste gezamenlijke dorps-deelauto is een Peugeot 108. Deze wordt beschikbaar gesteld door Automotions Peugeot Goes (APG), één van de partners in het project. De auto krijgt een vaste en gemarkeerde parkeerplaats bij Het Trefpunt.

Wie van deze auto gebruik wil maken moet zich eerst met een smartphone aanmelden (een account aanmaken) op de app van ‘Juuve’. Op deze app kun je daarna de auto reserveren. Alle handelingen, dus ook de betalingen, verlopen via het Juuve-platform.

De proefperiode (van zes maanden) kan steeds worden verlengt. Alles staat of valt met het aantal actieve gebruikers. Bij veel belangstelling kan het aantal deelauto’s uitgebreid worden, ook met elektrische auto’s.

Stel je eigen auto beschikbaar

In dit project kunnen autobezitters in Ovezande hun eigen auto beschikbaar stellen voor gebruik door andere dorpsbewoners. Hiervoor krijgen ze een financiële vergoeding. De vergoeding wordt door de auto-eigenaar, in overleg met de werkgroep, vastgesteld.

Voor deze optie is de Dorpsraad nog op zoek naar twee auto-eigenaren in Ovezande die hun auto met anderen willen delen. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden. Niet alle auto’s zijn hiervoor geschikt; ze moet ‘sleutelloos’ en contactloos geopend en afgesloten kunnen worden.

Meer info op www.dorpskrantovezande.nl. [l]