De Buys Ballotstraat tijdens één van de spoorafsluitingen van de afgelopen jaren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De Buys Ballotstraat tijdens één van de spoorafsluitingen van de afgelopen jaren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Goes wil vrachtwagens tijdelijk weren

GOES - De gemeente Goes is voorstander van een proef doen waar vrachtwagens een jaar lang worden geweerd uit de Buys Ballotstraat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat is één van de uitkomsten van het participatieproject Zeg ‘t over Zuid. Bewoners zijn gevraagd naar hun mening over de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de buurt. Er waren tal van gesprekken, onderzoeken en een grote enquête onder alle inwoners van Goes-Zuid.

Effect

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes heeft nu enkele voorstellen gemaakt op basis van de uitkomsten. Zo wil ze een proef doen met een vrachtwagenverbod in de Buys Ballotstraat, een uitdrukkelijke wens van het actiecomité van bewoners. De proef duurt maximaal één jaar en gaat pas in als de spoordonderdoorgang is opgeleverd, omdat anders bewoners van andere straten, zoals de M.A. de Ruyterlaan, er te veel hinder van zouden ondervinden. “In het jaar willen we onderzoeken of het verbod werkt en wat het effect is op andere straten”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Politie

De politie is niet enthousiast over de maatregel. Ze heeft gezegd dat het moeilijk is om het verbod te handhaven, aangezien ze andere taken hoger op de agenda heeft staan. “Maar we willen het toch onderzoeken, omdat het een concrete wens is van de bewoners.” Uit tellingen blijkt dat er momenteel zo’n tweehonderd vrachtwagens per dag door de Buys Ballotstraat rijden. “Geen hele grote aantallen, maar we snappen dat het een gevoel van onveiligheid geeft, ook omdat de straat geen vrijliggende fietspaden heeft.”

'Het vraagt een forse investering'

Het college wil ook onderzoeken of ze landbouwverkeer kan weren in de Buys Ballotstraat tijdens de spits. Een verbod hiervoor is geen mogelijkheid, omdat de straat deel uitmaakt van de hoofdroute voor het landbouwverkeer. Een derde maatregel die Goes wil onderzoeken is het verlagen van de maximumsnelheid van vijftig naar dertig kilometer per uur in de ‘s-Gravenpolderseweg, Kloetingseweg en Fruitlaan. De straten moeten dan worden heringericht. Ook zou het parkeren kunnen worden geclusterd om zo meer ruimte te maken voor groen en de leefbaarheid te verhogen. “Het realiseren vraagt wel een forse investering”, zegt Meeuwisse. Het is dan ook niet mogelijk om alles in één keer te doen.[l]