De opening van De Henry met bewoners en wethouder André van der Reest was onlangs een feestje. FOTO COBY WEIJERS
De opening van De Henry met bewoners en wethouder André van der Reest was onlangs een feestje. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Je gooit mensen niet in het diepe'

GOES - De Henry aan de Evertsenstraat in Goes oogt als een gewoon appartementencomplex en is dat eigenlijk ook. De bewoners van de negentien appartementen wonen zelfstandig, maar kunnen te allen tijde een beroep doen op de zorg van Eigenz, een onderdeel van Zuidwester.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De huurders wonen al een tijdje in het complex van RWS partner in wonen, maar het werd twee weken geleden officieel in gebruik genomen. Op de plek waar vroeger het onderkomen van de Keuringsdienst van Waren stond vierden de bewoners een feestje met wethouder André van der Reest van de gemeente Goes, mensen van RWS, Zuidwester, Eigenz en andere betrokkenen.

Regiomanager Judith de Bruijn en zorgmanager Karen Noordhoek van Zuidwester waren aanwezig. “Het is een complex voor mensen met een licht verstandelijke beperking”, legt Noordhoek uit. “Zij willen en kunnen op zichzelf wonen, maar hebben op sommige vlakken moeite om zich staande te houden in een soms complexe maatschappij. Als ze behoefte hebben aan ondersteuning, dan zorgen wij daarvoor.”

Hoeveelheid

Ze kunnen daarvoor aankloppen op de deur van het twintigste appartement van De Henry, waar op bepaalde tijden iemand van Eigenz is. Het gaat bijvoorbeeld om het structureren en stimuleren van het huishouden, het bijhouden van de administratie of het uitbreiden van hun sociale netwerk. De hoeveelheid ondersteuning is in overleg met de bewoners bepaald, volgens hun indicatie wet op de langdurige zorg. Ze zijn alleen verplicht de zorg af te nemen bij Eigenz, zolang ze in De Henry wonen. “De mensen ervaren hier ook een gevoel van veiligheid”, zegt De Bruijn. “Acht van de veertien mensen die er nu wonen, leefden al zelfstandig, maar wilden liever een vergevorderde tussenvorm als deze. De zes anderen woonden in groepsverband, maar waren toe aan meer zelfstandigheid.”

De bewoners betalen de huur van hun appartement aan RWS en kunnen in overleg met een team om hen heen zorg inkopen bij Eigenz. “Een voorziening waar het wonen en de zorg op deze manier zijn gescheiden was er nog niet in Zeeland. In die zin is het een uitbreiding. Je gooit de mensen niet helemaal in het diepe”, aldus Noordhoek. Eigenz organiseert in De Henry ook een aantal gezamenlijke activiteiten. Zo staat er binnenkort een avond over brandveiligheid op het programma. De mensen kunnen zo lang in De Henry wonen als ze willen. “Maar met mensen die zo doorgroeien dat ze helemaal zelfstandig kunnen wonen gaan we wel in gesprek. We verwachten echter dat tachtig procent van de cliënten hier blijft.”

Het appartementencomplex De Henry is nul-op-de-meter. Ook wat dat betreft is het uniek in Zeeland. De appartementen zijn beter geïsoleerd dan nodig is, er ligt een zeer efficiënt verwarmingssysteem en op het dak liggen zonnepanelen om de rest van de energie op te wekken. Er zijn momenteel nog vijf appartementen te huur.[l]