Dora Mateeva en Geerard Vader in de huidige praktijk van eerstgenoemde. FOTO EUGÈNE DE KOK
Dora Mateeva en Geerard Vader in de huidige praktijk van eerstgenoemde. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Het is een impuls voor de gezondheidszorg'

COLIJNSPLAAT - Gelikte campagnes, een Arts en Auto-achtig magazine en gratis vakantiewoningen zijn slechts een paar van de zaken die worden ingezet om meer huisartsen naar Zeeland te krijgen. In Colijnsplaat pakten huisarts Van Delft en Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland een tijd geleden zelf de handschoen op en stelden een ruimte in Zorgcentrum Cleijenborch beschikbaar voor een nieuwe huisarts. "Het heeft mij over de streep getrokken."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Huisarts Dora Mateeva werkte al jaren als huisarts in Maastricht toen ze hoorde dat in Colijnsplaat de nood aan de man was. Huisarts Van Delft, de enige in het dorp, wilde met pensioen en was al lang op zoek naar een opvolger voor zijn apotheekhoudende praktijk. Mateeva was geïnteresseerd, zeker toen ze hoorde dat Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland een ruimte vrij wilde maken in een nieuw gezondheidscentrum in Cleijenborch. Ze verhuisde begin dit jaar van Limburg naar Zeeland.

Nu werkt ze nog in de oude praktijk en apotheek aan de West Kerkstraat. “We zitten hier aan onze max”, zegt ze. Mateeva windt er geen doekjes om. Ze is blij dat ze over een kleine maand verhuist. Op dinsdag 12 november openen de deuren van de nieuwe praktijk. In het zorgcentrum heeft ze straks de beschikking over bijna het dubbele aantal vierkante meters. “Ten eerste is dat een enorme vooruitgang voor de privacy van onze patiënten. Hier is het te klein om die goed te waarborgen. Ook zal de apotheek groter worden en kunnen we er sowieso meer doen, omdat we meer patiënten aan kunnen. Ik hoop bijvoorbeeld meer jonge patiënten te kunnen ontvangen.”

Ook Cleijenborch is blij dat Mateeva en haar collega komen. Een deel van één van de vleugels van het zorgcentrum is verbouwd tot een gezondheidscentrum. Daar is niet alleen plaats voor de huisarts, maar ook voor de fysiotherapeut, de thuiszorg, een prikpost en de trombosedienst. “Al onze cliënten zijn patiënten van de huisarts. Zij is hoofdbehandelaar en werkt dan ook nauw samen met onze verzorgenden. Ik denk dat het goed is dat we de zorg hier concentreren”, vertelt Geerard Vader van Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland. “Ik rijd nu elke dag naar Cleijenborch voor overleg. Dat is een energieverspillende manier van werken. Straks zit ik er al en is onderling contact met anderen rondom de cliënten veel makkelijker. Het is een win-win-situatie. Bovendien voel ik me er erg thuis qua sfeer en vind ik de betrokkenheid van de medewerkers fantastisch. We zitten helemaal op één lijn”, zegt Mateeva. “Het klikte vanaf het eerste moment. Dan gaan de gesprekken over het aantal vierkante meters, over de verbouwing en over de huurprijs ook veel makkelijker”, bevestigt Vader de woorden van de huisarts.

Hoofdingang

Met het gezondheidscentrum gaat de kwaliteit van de zorg in Cleijenborch verder omhoog, is de mening van Mateeva en Vader. “We geven een impuls aan de gezondheidszorg op Noord-Beveland”, aldus Mateeva. “Je bereikt samen veel meer als dat je het alleen zou doen.” Er komt ook meer leven in de brouwerij. ”We willen een centrale plek in het dorp zijn. We hebben al een restaurant en dierenweide”, zegt Vader. “We willen dat de inwoners zich mengen met onze bewoners. We hebben er bewust voor gekozen om dezelfde ingang voor de appartementen en het gezondheidscentrum te gebruiken. Als er ernstige zaken zijn kunnen mensen via de personeelsingang kunnen komen, maar verder komt iedereen via dezelfde deur naar binnen.”

Opening

De verhuizing van de praktijk staat gepland voor maandag 11 november. Dinsdag 12 november is de nieuwe praktijk geopend.[l]