Borsele zit in zwaar weer en moet zes ton besparen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele moet zes ton bezuinigen, omdat ze anders dieprode cijfers zou schrijven in haar meerjarenbegroting.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ook in de Zak van Zuid-Beveland veroorzaken tekorten in het sociaal domein grote problemen. De gemeente voorziet een tekort van 1,7 miljoen euro in 2020. “Bepaald geen misselijk bedrag”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. De reserve voor het sociaal domein, waarin een paar jaar geleden nog twee miljoen euro zat, is na volgend jaar leeg.

Als het de gemeente lukt volgend jaar al zes ton te bezuinigen, komt ze in 2020 nog 129.000 euro te kort. Ze wil dat dekken met een greep uit de algemene reserve. In 2021 houdt ze volgens de prognoses 4000 euro over, een jaar later staat er een negatief bedrag van 48.000 euro onder de streep en in 2023 hoopt ze 86.000 euro over te houden. “We geven een signaal af met deze begroting. We krijgen hem niet in alle jaren sluitend. Het kan zo niet doorgaan. Ik maak me zorgen over de toekomst. We kunnen nu één keer zes ton besparen, maar een tweede keer gaat niet lukken.”

Hoe de gemeente zes ton gaat bezuinigen moet de komende tijd duidelijk worden. In samenspraak met ambtenaren en raadsleden wil het college bepalen op welke gebieden ze kan besparen. Ze kijkt niet alleen naar het sociaal domein, maar ook naar investeringen en de kosten van de gemeente. Het verder verhogen van de belastingen is geen optie. Deze gaan al met zes procent omhoog. “Als we het tekort voor volgend jaar zouden willen dekken met een verhoging moeten de lasten met dertien procent omhoog. Dat kunnen we niet vragen van onze inwoners.” Er is een kans dat de provincie de begroting niet goedkeurt. De gemeente komt dan onder preventief toezicht. Ze moet dan voor alle keuzes buitenom de reguliere uitgaven toestemming vragen aan het provinciebestuur. “Dat willen we niet, omdat het veel tijd en negatieve energie kost.”[l]