Het tropisch bos trekt vanaf het begin te weinig bezoekers. FOTO COBY WEIJERS
Het tropisch bos trekt vanaf het begin te weinig bezoekers. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Raad Goes wil vooruit kijken na kritisch rapport

GOES - De gemeenteraadsleden in Goes willen vooral vooruit kijken en werken aan een toekomstbestendig Omnium. Dat zeggen ze naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van Bureau Berenschot over de besluitvorming rondom het uitbreiden van het sport- en recreatiecentrum en de bouw van het tropisch bos, die volgens de onderzoekers ‘ondoordacht’ was.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het rapport is gemaakt in opdracht van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Doel was om helder te krijgen hoe het zo ver heeft kunnen komen en welke lessen Goes uit het verleden kan trekken. “De bouw van het bos kun je niet meer terugdraaien. Dat heeft gezorgd voor de huidige problemen bij het Omnium”, zei Floor van Lamoen (SP) donderdagavond. “Het tropisch bos op zich is niet het probleem. Het zijn de hoge kapitaallasten”, voegde Stan Meulblok van de Partij voor Goes toe. “We moeten af van de negatieve beeldvorming rondom Omnium”, was Frans van der Knaap van het CDA van mening. “Het is veel meer. Het bos is slechts een element.”

Duizenden

Directeur Bart van den Heuvel van Omnium was het daarmee eens. “Er gaat heel veel goed. Elke dag sporten en recreëren er duizenden mensen bij ons.” De belangrijkste aanbeveling van het rapport is dat de gemeente met samenhangend beleid moet komen op het gebied van sport, gezondheid, bewegen, scholing en toerisme. Vervolgens moet de gemeente kijken hoe Omnium daarin past en wat ze ervoor over heeft. “Ik wil niet vooruitlopen op nieuw beleid van de gemeente, maar ik denk niet dat het tot een compleet andere koers zal leiden”, aldus Van den Heuvel. “Er is in Omnium al een hele gezonde basis.”

'We moeten terug naar de tekentafel'

De fout die Goes volgens Bureau Berenschot in het verleden heeft gemaakt is dat ze Omnium als doel heeft gezien en niet als middel. In het rapport staat de bouw van het tropisch bos ‘niet doordacht’ was. “Hierdoor ontbraken beleidsmatige kaders, was een goede afweging van publieke middelen niet mogelijk en werden risico’s aangegaan die niet bij een gemeente thuishoren.” Dat wil de raad niet opnieuw doen. “We moeten terug naar de tekentafel”, aldus Vincent Mareels van Nieuw Goes. “De gemeente liet een topsporthal bouwen en besloot toen topsportbeleid te gaan voeren. Dat is de verkeerde volgorde”, aldus André Alting van GroenLinks. “We gaan nu eerst terug naar de basis”, noemde Saskia Verheij van D66 het. “Anders wordt het dweilen met de kraan open”, aldus Van Lamoen.

Beperkt

Stan Jasperse van de VVD zei ‘de onderdelen die er voor de Goesenaren toe doen’ het belangrijkste te vinden. “We moeten als eerste kijken naar de sporthallen en het zwembad. Als het tropisch bos helpt bij de doelstellingen en de kosten beperkt zijn, kunnen we daar ook naar kijken.”

Vrijwel alle raadsleden zeiden geschrokken te zijn van het rapport en sommige trokken het boetekleed aan. “De conclusies zijn fors. We hadden als fracties destijds meer moeten doorvragen”, zei Johnny Lukasse van de SGP/ChristenUnie, een fractie die met de VVD en SP destijds tegen stemde.

Rooskleurig

Uit het onderzoek blijkt dat het besluit in 2012 is genomen op basis van ‘ondoorzichtige’, ‘te rooskleurige’ en ‘minimale’ informatie.

Zo was onduidelijk wat de verwachte bezoekersaantallen van het tropisch bos waren en werden de risico’s slechts in bijlagen van het raadsvoorstel vermeld. “Naar onze waarneming hebben de raadsfracties onvoldoende overzien welke risico’s met de investeringsbeslissing waren gemoeid”, zeggen de onderzoekers.[l]