De Goesenaren waren maar wat blij met de komst van de bevrijders. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De Goesenaren waren maar wat blij met de komst van de bevrijders. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Bevrijders op de Grote Markt

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Bovenstaande foto stond ook op de voorpagina van het huis-aan-huis-nummer van De Spuije dat op de Bevelanden is verspreid. Het is een foto van de aankomst van de bevrijders op de Grote Markt in Goes op zondag 29 oktober 1944. Maar waar precies op de Grote Markt? En wie herkent er personen op deze foto?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Kees Vermuë.

De vorige foto was van een ereboog met ‘Hulde aan de burgemeester’. De vraag was welke burgemeester hier werd bedoeld, uit welke gemeente en wanneer. Vermuë zei dat hij denkt dat de foto is genomen in Clara’s pad in Heinkenszand. Hij denkt dat het de inhuldiging is van een nieuwe burgemeester, maar welke? Het kunnen B. Vermande (1883-1900), J. Barendrecht (1900-1908) of J. Steketee (1908-1926) zijn. In de Goesche Courant van 9 juli 1908 komen we een bericht tegen over de intocht van Steketee. “In den namiddag stelde zich even buiten het dorp de stoet op, die den burgemeester af zou halen." Het zou kunnen dat de erepoort voor deze man was. Het was een groot gezelschap met 71 ruiters op versierde paarden. Ook waren er vijftig fietsers met ‘bloemen op hun stalen ros’. Men verwachtte veel van Steketee. Op 1 april 1926 nam hij op eigen verzoek ontslag. Zo uitbundig als de ontvangst was, zo sober zijn vertrek. In De Zeeuw van 31 maart 1926 lezen we het verslag van zijn laatste raadsvergadering. Het was een ‘normale’ vergadering met aan het einde een paar toespraken voor de vertrekkende burgemeester.[l]