Vijftig jaar geleden zagen vier nieuwe gemeente op Zuid-Beveland het levenslicht. FOTO PIET GRIM
Vijftig jaar geleden zagen vier nieuwe gemeente op Zuid-Beveland het levenslicht. FOTO PIET GRIM Foto: Piet Grim

Lezing over 50-jarig bestaan van Bevelands viertal

HEINKENSZAND - Ad Schenk en Marcel van der Borgt geven volgende week woensdag (13 november) in De Stenge in Heinkenszand een lezing over het 50-jarig bestaan van de gemeente Borsele.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op 1 januari 2020 is het vijftig jaar geleden dat 24 gemeenten op Zuid-Beveland werden samengevoegd tot Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal. “In de gemeentelijke politiek van nu durft men het h-woord niet uit te spreken. Ruim vijftig jaar geleden deed de herindeling echter ook veel stof opwaaien”, zegt Ad Schenk. “Er ging veel gekrakeel aan vooraf, maar het ging wel door.”

De herindeling van 1970 is de laatste die op Zuid-Beveland heeft plaatsgevonden. “Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal zien dus binnenkort Abraham of Sara zien.” Schenk en Marcel van der Borgt kijken in de lezing terug op de afgelopen vijftig jaar. Ze hebben beiden jaren les gegeven op wat nu het Ostrea Lyceum is. Van der Borgt aardrijkskunde, Schenk wiskunde. De eerste schreef kort na 1970 een scriptie over de herindeling. Hij gaat tijdens de lezing in op de geografische en historische aspecten. Schenk, die jaren wethouder is geweest in de gemeente Borsele, focust zich vooral op wat de herindeling heeft opgebracht. Ook kijkt hij naar de toekomst.

De lezing, die is georganiseerd door de Seniorenraad Borsele, begint om 19.30 uur. Aanmelden kan bij het Vrijwilligershuis Borsele: 0113-311999 of info@vrijwilligershuis.nl.[l]