De prijswinnaars van de Poëzie Revue. FOTO JESSICA ROVERS
De prijswinnaars van de Poëzie Revue. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Ik schrijf om emoties kwijt te raken'

GOES – Podium 't Beest vormde vorige week het decor voor de Poëzie Revue. Ruim honderd leerlingen van het Ostrea Lyceum schreven onder leiding van een docent van de School der Poëzie een gedicht. Een deel daarvan werd door leerlingen op het podium voorgedragen. De voordrachten werden afgewisseld met acts.

DOOR JESSICA ROVERS

De voordrachten werden muzikaal begeleid door gitarist Vlado Spisiak en slagwerker Frank Wardenier. Rapper en beatboxer André Accord presenteerde de show. Lerares Nederlands Sophie de Jong vertelde dat ze meteen enthousiast was over de School der Poëzie. “Het leek ons heel leuk om door middel van gastdocenten en een voorstelling eens wat meer met gedichten te doen. Niet alle kinderen wilden voordragen, want sommige gedichten zijn best persoonlijk. We hebben vijf klassen. Per klas hebben we acht leerlingen gekozen die het podium op mochten.”

Papier

De leerlingen maakten in twee lesuren een gedicht. De Jong zei blij verrast te zijn over wat de leerlingen allemaal hebben gepresteerd. “De gastdocenten zijn heel veel met poëzie bezig en hebben de leerlingen veel bijgebracht. Sommige kinderen vonden het in het begin moeilijk, maar stapje voor stapje hebben ze toch wat op papier weten te krijgen. Soms stonden ze daar zelf van te kijken. Op deze manier konden ze andere talenten laten zien. Sommigen hebben een muziekje achter hun gedicht gezet of hebben er bij gedanst. Kinderen waar je het niet van verwacht stonden ineens hun ding te doen. Dan kijk je toch anders naar zo’n leerling. De show is een leuke manier om eens buiten de methode aan de slag te gaan met poëzie. Hierdoor kunnen we de lat een beetje hoger leggen.”

Prijzen

Aan het einde van de show werd bekend gemaakt wie er met de prijzen vandoor ging. Melina en Robbie kregen voor hun optreden een eervolle vermelding. De derde prijs ging naar Carolien. Op de eerste en tweede plaats kwamen Diego en Sol.

Diego had niet verwacht dat hij zou winnen, omdat hij 'zomaar wat begon te schrijven'. Toch maakte zijn gedicht over liefde veel indruk op de jury. Sol schrijft wel vaker en stond er niet van te kijken dat hij in de prijzen viel. “Ik had een goed gedicht”, zei hij. “Het gaat over mijn vader die is weggegaan toen ik nog geboren moest worden. Ik schrijf wel vaker om emoties kwijt te raken. Soms is het moeilijk om die te bedwingen, maar je moet toch verder met je leven.”

Carolien's gedicht ging over haar opa die zeven jaar geleden overleed. “Ik vind het heel gaaf dat ik heb gewonnen want het was best moeilijk.” Ze weten niet of ze de pen nu vaker gaan oppakken. “Het was in ieder geval wel heel leuk om te doen."[l]