Mediawijsheid is van belang voor jong tot oud. FOTO SHUTTERSTOCK
Mediawijsheid is van belang voor jong tot oud. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Tik Tok, Makey Makey en wachtwoorden

GOES - Tijdens de Week van de Mediawijsheid is er in de bibliotheek in Goes van alles te doen. Van een workshop Tik Tok tot een Makey Makey Monday tot een korte cursus over hoe je het beste kunt omgaan met wachtwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de eerste keer dat Bibliotheek Oosterschelde meedoet aan de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag begint en is bedoeld om aandacht te vestigen op het belang van mediawijsheid. "Het is een taak voor iedereen", zegt mediacoach Jessica Schipper van Bibliotheek Oosterschelde. Zij reist een deel van haar tijd langs scholen om met jongens en meiden te praten over zaken als schermgebruik, wat op social media echt en nep is en over de leuke en riskante kanten van internet. "Als bieb staan we voor persoonlijke ontwikkeling. Ik laat dus zien hoe je leuke filmpjes kunt maken, maar zeg ook hoe kinderen op een verstandige manier kunnen omgaan met hun privacy."

Het thema van de week is 'aan of uit'. "Apparaten zoals je smartphone, tablet en televisie hebben een aan- en uitknop, maar hoe zit dat bij ons? Wanneer staan we aan en wanneer uit? We spelen op allerlei manieren in op het thema", zegt coördinator programmering Mirjam van Biesen. "Ook ludiek, door bijvoorbeeld een Offline Friday te organiseren. Dan hebben we hier in de bieb een handwerkcafé." Voor het gros van de activiteiten moet het scherm echter aan. De Week van de Mediawijsheid begint zaterdag met een Open Source Saturday: Coderdojo. "Dan leren kinderen programmeren", zegt Schipper. "Er is altijd veel belangstelling voor en vaders die mee komen, kijken meestal aandachtig mee. Ook zij leren van alles."

Toetsenbord

Maandag (11 november) volgt een Makey Makey Monday, waarin kids met stekkers van Makey Makey en alledaagse voorwerpen zoals een banaan een toetsenbord maken. Dinsdag (12 november) geeft Schipper een workshop Tik Tok-filmpjes maken. "Ook bedoeld voor kinderen die het nog niet kennen", lacht ze. "We gaan lekker aan de slag. Door te doen leren ze."

Op Wonder Wednesday (13 november) geeft kunstenaar Margot van Dam een workshop, vrijdag 15 november is het handwerkcafé en op zaterdag 16 november kunnen kids een stopmotion-filmpje maken. De week sluit af op dinsdag 19 en woensdag 20 november met cursussen over wachtwoorden en werken in de cloud, die bedoeld zijn voor volwassenen. Voor sommige activiteiten moet je je aanmelden. Een aantal workshops is gratis, voor andere geldt een kleine entreeprijs. Kijk op www.bibliotheekoosterschelde.nl.[l]