Scheiden is goed, maar ook duur, zo lijkt het in Goes. FOTO GEMEENTE GOES
Scheiden is goed, maar ook duur, zo lijkt het in Goes. FOTO GEMEENTE GOES Foto: Gemeente Goes

Scheiden van afval kost de gemeente Goes ook geld

GOES - In de eerste maanden van het jaar is de hoeveelheid restafval die inwoners van Goes weggooien bijna de helft minder dan verwacht.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Goes heeft begin dit jaar diftar ingevoerd. Inwoners betalen nu vier euro per keer dat ze hun grijze bak voor het restafval buiten zetten. Bovendien betalen ze een basistarief per jaar. Door de sterke daling van het aantal grijze bakken op de stoep ontstaan er problemen met de kosten van het inzamelen, zegt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes.

Veronderstelling

De dekking is namelijk gebaseerd op de veronderstelling dat inwoners hun grijze kliko vijftien tot achttien keer per jaar buiten zetten. Goesenaren blijken dat echter maar tussen de tien en twaalf keer te doen. De gemeente kampt daarom met een tekort.

Verhoging

Het college denkt voor volgend jaar aan een gemiddelde verhoging van ongeveer dertig euro per jaar. Dit jaar werd het basistarief met zestig tot tachtig euro verlaagd. Die daling moest worden gecompenseerd met met de vergoedingen per grijze bak.

Naast een verhoging van de heffing denkt het college er ook over na om het restafval minder vaak op te halen. Nu komt ze eens in de twee weken langs voor de grijze bakken.

De gemeenteraad neemt het besluit over het verhogen van de afvalstoffenheffing in haar vergadering van december.[l]