Silent Voices met songs over gedichten Bonhoeffer

GOES - Vrijdag 15 november, aanvang 20.00 uur, muziekprogramma Silent Voices door Sunshine Cleaners in de Vredeskerk, Ds. H. vd. Vegtplein 2 te Goes. De 10 Songs van dit programma zijn geïnspireerd door de gevangenisgedichten van Bonhoeffer en werden geschreven door de bekende band Sunshine Cleaners uit Middelburg. Het is een eerbetoon aan Diettrich Bonhoeffer, de Duitse theoloog die in 1945 door de Nazi’s werd opgehangen wegens zijn betrokkenheid bij een aanslag op Adolf Hitler.

In zijn gevangenistijd schreef hij zijn tien beroemde gevangenisgedichten. Die vormden de inspiratie voor de eigen songs op hun album. Uit de rake teksten van Bonhoeffer’s gedichten blijkt wat deze moedige man heeft moeten doorstaan en daar wordt ook over verteld. De songs zijn sober ingevuld in overeenstemming met de droevige laatste levensfase van deze met zijn leven protesterende Duitser, die nog steeds een krachtig voorbeeld is.
Sunshine Cleaners met Sjef Hermans (gitaar/zang), Jaqueline Heijmans (zang) en Geert de Heer (multi-instrumentalist) hebben een repertoire met murder ballads, crime songs en verhalende liedjes over allerlei levenssituaties. Het optreden van vandaag wordt daarom aangevuld met prisonsongs en nummers die verbonden zijn met situaties, zijn ideeën en de tijd waarin Bonhoeffer leefde. Hij was verklaard tegenstander van discriminatie. Het uitsluiten van in dit geval zwarte medemensen had hij met eigen ogen gezien toen hij in de VS verbleef. Toegang vrije gift. [l]