Links Osman Gürlek en rechts Fabian de Marco. FOTO JESSICA ROVERS
Links Osman Gürlek en rechts Fabian de Marco. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Frans is niet alleen mooi, maar ook nuttig

GOES – Voor de zesde keer is donderdag op het Pontes Goese Lyceum de Dag van de Franse taal gevierd. De school sloot hiermee aan bij het landelijke initiatief om leerlingen enthousiast te maken voor het vak Frans.

DOOR JESSICA ROVERS

In en rond de school werden tal van activiteiten georganiseerd. Een aantal vierdeklassers verzorgde gastlessen op hun oude basisschool en aan veel lessen werd een Frans tintje gegeven. In de aula werden crêpes gebakken gebakken en er liepen allerlei bekende Franse personages rond.

Concurrentie

Op het Goese Lyceum wordt Frans nog steeds aangeboden op alle afdelingen: mavo, havo en vwo. Als het aan docente Britt Schutter ligt, blijft dat zo. “We geven hier gelukkig nog drie uur per week Frans, maar dat is lang niet meer op alle scholen het geval. Die uren zijn wel echt nodig om de taal te kunnen leren, maar er komt steeds meer concurrentie van andere vakken. Het is vechten om het aantal uren te behouden. Wat mij betreft is de Franse taal de mooiste die er is. Het omvat zo veel verschillenden culturen. Op alle continenten wordt Frans gesproken. De historische invloeden van de Franse taal zijn ook heel groot. Dat komt bijvoorbeeld terug in de kunstvakken. Bovendien is het Frans een Romaanse taal met veel lijnen naar het Spaans en Italiaans, dus als je Frans spreekt heb je een goede basis voor andere talen.”

Ze legt uit dat de school vanaf het begin heeft meegedaan aan de dag om het belang van het behoud van Frans in het onderwijs te onderstrepen. Het Goese Lyceum heeft het vanaf het begin groots en schoolbreed aangepakt. Het leeft dan ook onder de leerlingen.

Parfum

In de aula is een klein Montmartre gecreëerd waar ze werk dat ze tijdens de kunstvakken gemaakt hebben laten zien. Bij geschiedenis behandelen ze de Franse revolutie en bij scheikunde maken de leerlingen zelf parfum. Tijdens de muzieklessen worden Franse liedjes gezongen en zelfs de conciërge is verkleed als gendarme. Er hangt een Frans sfeertje op school.”

Een van de leerlingen die een gastles verzorgde op een basisschool was Osman Gürlek. “Ik wilde dit graag doen omdat ik Frans een mooie taal vindt”, vertelt hij. “Ik vind het leuk om te leren en het is niet heel moeilijk. Frans wordt veel gesproken, dus het is ook nuttig.” Tijdens de gastles konden de kinderen laten zien welke Franse woorden ze al kenden en was er een korte toelichting op de methode die op het voortgezet onderwijs wordt gebruikt. Bovendien was er een quiz. De winnaars kregen, hoe kan het anders, macarons.[l]