Afval scheiden verandert vanaf januari in de gemeente Borsele. FOTO TINEKE VAN DER VEN
Afval scheiden verandert vanaf januari in de gemeente Borsele. FOTO TINEKE VAN DER VEN Foto: Tineke van der Ven

Nieuwe regels voor afvalscheiding

HEINKENSZAND - De regels voor afvalscheiding in Zeeland wijzigen met ingang van het nieuwe jaar. De gemeenten Borsele, Noord-Beveland en Reimerswaal werken mee aan een proef met nascheiding.

VAN ONZE REDACTIE

In de dertien Zeeuwse gemeenten kunnen inwoners nu plastic en drankenkartons gescheiden inleveren.

Vanaf 1 januari mogen ze metalen verpakkingen zoals frisdrankblikjes, conservenblikken en chipszakken bij het plastic en de drankenkartons voegen, zegt het Openbaar Lichaam Afvalverwijdering Zeeland (OLAZ). Het PMD-afval (plastic en metalen verpakkingsafval en drankenkartons) wordt als het is ingezameld klaargemaakt voor hergebruik. Alleen in Vlissingen moet de gemeenteraad nog besluiten of zij hieraan wil meedoen.


Plastic
De gemeenten Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal en Terneuzen doen vanaf 1 januari mee met een proef voor nascheiding van plastic en metalen verpakkingsafval en drankenkartons.

Sortering

In deze gemeenten mag het PMD-afval samen met het restafval worden weggegooid. Daarna haalt een speciale installatie in Rotterdam het PMD-afval uit het restafval voor verdere sortering. Het overblijvende restafval wordt verbrand met energieterugwinning.

Deze proef duurt tot 1 januari 2023. Tot die tijd kunnen andere gemeenten niet aansluiten.

Matrassen
In Zeeland moeten de verschillende afvalstromen, zoals groente-, fruit- en tuinafval, oud papier en karton, glas, textiel, elektrische apparaten en klein chemisch afval worden gescheiden.

Bij de Zeeuwse milieustraten kunnen 26 verschillende soorten afval ingeleverd worden, zoals grof huishoudelijk afval, bouwafval, klein chemisch afval en grond. "Vanaf volgend jaar worden ook matrassen, gasflessen en piepschuim apart ingezameld bij de Zeeuwse milieustraten. Alle aparte afvalstromen worden apart verwerkt tot nieuwe producten. Een juiste manier van afval scheiden draagt bij aan een beter milieu en zorgt voor lagere kosten van afvalverwerking", zegt de OLAZ.

Meer informatie is te vinden op de website www.olazzeeland.nl.[l]