Openbaar vervoer voor ouderen

GOES - Het openbaar vervoer en het gebruik daarvan is voor veel mensen een probleem en zeker voor ouderen. Wanneer en waar is er verbiding naar A of B en hoe laat en waar vertrekt die bus? En waar kan ik dat allemaal vinden ? Het is voor veel mensen een probleem en zeker voor ouderen, die niet over internet beschikken en/of digitaal minder vaardig zijn.

Daarom organiseren de gezamenlijke ouderenbonden in de gemeente Goes, het Bondenberaad Groot Goes, op woensdag 11 december in samenwerking met de Provincie Zeeland een voorlichtingsmiddag over dit onderwerp. Hierbij komt niet alleen het vervoer ter sprake waarvoor de provincie verantwoordelijk is, maar ook het WMO - vervoer en als extra het thema Veilig Fietsen. Over het Openbaar vervoer in het algemeen en de Haltetaxi wordt uitleg gegeven door de OV - ambassadeurs Gerda Spaander en Kees van den Pol.

Daarna komt het SMWO - vervoer aan de beurt waarover Peter Verburg van het Samenwerkingsverband Welzijn Oosterschelderegio zal aantreden. Belangrijk thema hierbij zal zijn het afrekenen van de ritten via de digitale portemonnee, waarover veel te doen is. Daarbij is het per 1 januari 2020 niet meer mogelijk contant af te rekenen. Dat levert problemen op voor ouderen die niet over internet beschikken en waar o.a. het Bondenberaad Groot Goes ook tegen geprotesteerd heeft.

Buurtbussen
Een ander belangrijk punt zijn de buurtbussen, waarvan velen niet weten hoe dat in zijn werk gaat. Ook hierover zal uitvoerig uitleg gegeven worden. Er kunnen natuurlijk ook vragen worden gesteld en om die te beantwoorden zijn van Connexion aanwezig Ariska Bouterse en van de Provincie Zeeland Miep Budde - van Hommerig. Omdat veel ouderen zich vaak onveilig voelen bij het fietsen wordt ook het project Veilig Fietsen behandeld. De voorlichting.over dit onderwerp zal worden verzorgd door Judith Menheere van het Ouderenwerk van SMWO in Goes. Deze voorlichtingsmiddag wordt gehouden in wijkcentrum De Spinne aan de Joseph Lunslaan 7 in Goes en begint om 14.00 uur. Hij is voor iedere oudere of hun mantelzorger in de gemeente Goes gratis toegankelijk. [l]